Organizaţia patronală HORA solicită premierului Marcel Ciolacu să păstreze tichetele de masă exclusiv pe cardurile specifice (mijloace de plată restricţionate). Potrivit organizaţiei, tichetele de masă nu sunt un moft, ci reprezintă o modalitate de protecţie a angajaţilor, care trebuie să mănânce la prânz, tichetele de masă sunt o formă de grijă faţă de 3 milioane de români care prin acest instrument mănâncă cel puţin o masă pe zi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Suntem îngrijoraţi de modul în care sunt anulate măsurile bune din România. Nu înţelegem măsura absurdă prin care s-a decis acordarea de tichete de masă şi în bani şi vă solicităm domnule premier, Marcel Ciolacu, să păstraţi tichetele de masă aşa cum sunt ele în România de peste 25 de ani, pe cardurile specifice de tichete pe care le folosesc deja peste 3 milioane de angajaţi. Nu creaţi o situaţie riscantă în care să fie pusă sub semnul întrebării singura masă certa a 3 milioane de oameni! Cardurile de masă sunt acordate angajaţilor pentru a mânca la prânz, iar prin modificarea pe care intentionaţi să o faceţi, riscaţi să deschideţi o cutie a Pandorei şi să schimbaţi în mod dramatic destinaţia acestor bani, transformandu-i în lichidităţi care vor ajunge în alte zone ale economiei, pe care acum încercaţi să le reglementaţi, cum ar fi jocurile de noroc. Conform unei analize a datelor financiare recente realizate de Frames, afacerile companiilor din zona de servicii de servire a mesei (COD CAEN 5610) ar putea înregistra o scădere de peste 6 miliarde de lei în 2024 prin adoptarea măsurii de a permite şi acordarea în cash a tichetelor de masă”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă premierului de HORA - Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România.

Din 1998, de când au fost introduse şi în România, utilizarea tichetelor de masă a dus la dezvoltarea restaurantelor şi a cantinelor, prin educarea angajaţilor să îşi ia pauza de masă şi să mănânce la prânz.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Este un semn de normalitate, iar România are nevoie de politici care păstrează piaţa muncii competitivă. Sperăm că în spatele acestei propuneri stă şi o analiză riguroasă a impactului pe care această modificare il va avea şi asupra industriei HORECA, care îşi revine cu greu după anii de pandemi. PSD a anunţat vineri că susţine menţinerea tichetelor de vacanţă în forma în care sunt astăzi, tocmai pentru a proteja industria autohtonă. Credem că tichetele, indiferent de destinaţia lor, trebuie să fie tratate unitar şi coerent, ca nişte instrumente cu trasabilitate care ajută statul să îndeplinească un scop final şi anume, politicile de protecţie socială”, arată HORA.

Tichetele de masă sunt acordate în peste 45 de tari, exclusiv pe carduri dedicate care pot fi utilizate pentru a mânca la prânz. De peste 60 de ani, tichetele de masă au încurajat angajaţii să mănânce la prânz, iar această politică a avut un impact semnificativ asupra productivităţii muncii. Organizaţia Mondială a Muncii şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au analizat impactul pozitiv al funcţionării acestui instrument de politică socială şi au considerat că în România implementarea acestui instrument a adus doar beneficii.

”Sănătatea unui popor, pe lângă nivelul de educaţie şi de siguranţă, sunt condiţii esenţiale care contribuie la buna dezvoltare a unei ţări. Am apreciat foarte mult faptul că Guvernul intenţionează să mărească numărul de beneficiari şcolari de la 180.000 la 1 milion prin schimbarea programului Masa Caldă în Masă Sănătoasă şi, în egală măsură, am apreciat poziţia partidului pe care îl conduceţi referitoare la dorinţa de a păstra lucrurile bune din economie cum ar fi tichetele de vacanţă şi tocmai de aceea este foarte greu de crezut că ar putea exista o iniţiativă de a distruge sistemul tichetelor de masă creat cu mari eforturi în ani de zile, de mese calde servite în unităţi de alimentaţie publică”, se menţionează în scrisoare.

Pentru ca România să devină o ţară competitivă, în primul rând trebuie să aibă o forţă de muncă sănătoasă şi productivă, iar statul este cel care sprijină şi ghidează angajatorii cu privire la politicile de resurse umane care pot ajuta angajaţii: să mănânce la prânz, să facă sport, să meargă la controale medicale etc.

Potrivit organizaţiei, dacă se renunţă la toate aceste măsuri şi se acordă doar bani, doar din dorinţa de a strânge mai mulţi bani la buget, într-un final oamenii vor economisi sumele respective sau le vor folosi cum vedem des, din păcate, la jocuri de noroc şi altele.

”Domnule prim-ministru Ciolacu, tichetele de masă nu sunt un moft, acestea reprezintă o modalitate de protecţie a angajaţilor, care trebuie să mănânce la prânz, tichetele de masă sunt o formă de grijă faţă de 3 milioane de români care prin acest instrument mănâncă cel puţin o masă pe zi. Tichetele de masă înseamnă foarte mult pentru restaurantele şi cantinele din România, sunt oxigenul care le asigură continuarea afacerii. Creşterea preţurilor la produsele alimentare impactează mult industria HORA din România şi această noua decizie a Guvernului, de a permite acordarea tichetelor de masă în bani, va duce la scăderea dramatică a numărului de angajaţi care mâncau la prânz în cantine şi restaurante. În conformitate cu Directiva 89/391/CEE privind securitatea şi sănătatea în muncă, angajatorul are datoria de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în privinţa oricărui aspect legat de activitatea profesională. Articolul 31 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevede că orice lucrător are dreptul la condiţii de muncă care să respecte sănătatea, securitatea şi demnitatea sa. Nici generarea sau creşterea profiturilor, nici cresterea încasărilor la bugetul de stat, nici reducerea costurilor forţei de muncă ori garantarea flexibilităţii pentru angajatori nu se pot realiza în detrimentul sănătăţii şi al securităţii lucrătorilor”, se mai arată în scrisoare.

Organizaţia HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalităţii româneşti, care are misiunea de a susţine şi de a promova interesele şi valorile comune ale membrilor săi, pe plan naţional şi internaţional. Reprezintă afacerile din întreg sectorul, de la restaurante, hoteluri, cafenele, până la baruri şi companii de catering.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.