OPEC şi-a redus luni prognoza privind creşterea cererii globale de petrol în 2024, invocând aşteptări mai mici pentru China, o reducere care evidenţiază dilema cu care se confruntă grupul mai larg OPEC+ în creşterea producţiei în octombrie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceasta este prima reducere a prognozei OPEC pentru 2024 de când a fost făcută în iulie 2023 şi vine după ce semnalele crescânde că cererea din China a fost sub aşteptări din cauza scăderii consumului de motorină şi a crizei din sectorul imobiliar, care frânează economia.

Într-un raport lunar publicat luni, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a declarat că cererea mondială de petrol va creşte cu 2,11 milioane de barili pe zi în 2024, în scădere faţă de creşterea de 2,25 milioane bpd estimată luna trecută.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Există o mare împărţire în previziunile de creştere a cererii pentru 2024, din cauza diferenţelor referitoare la China şi a ritmului de tranziţie a lumii către combustibili mai curaţi.

OPEC este încă în fruntea estimărilor industriei şi are un drum lung de parcurs pentru a se potrivi cu viziunea mult mai scăzută a Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

OPEC a declarat că creşterea cererii din acest an a fost încă peste media istorică de 1,4 milioane bpd observată înainte de pandemia de COVID-19 din 2019, care a provocat o scădere a utilizării petrolului, şi că cererea de călătorii de vară va rămâne robustă.

În raport, OPEC a redus, de asemenea, estimarea de creştere a cererii pentru anul viitor la 1,78 milioane bpd, de la 1,85 milioane bpd anterior, tot la vârful aşteptărilor industriei.

Preţul petrolul a atins săptămâna trecută cel mai scăzut preţ din acest an, aproape de 75 de dolari pe baril, din cauza preocupărilor legate de cererea chineză şi de o posibilă recesiune în SUA. Preţurile au fost constante după publicarea raportului, tranzacţionându-se la peste 80 de dolari pe baril.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.