O reuniune de miercuri a miniştrilor OPEC+ a menţinut neschimbată politica producţiei de petrol, inclusiv un plan de a începe creşterea producţiei din decembrie, subliniind totodată necesitatea ca unii membri să facă reduceri suplimentare pentru a compensa supraproducţia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mai mulţi miniştri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi conduşi de Rusia, sau OPEC+, aşa cum este cunoscut grupul, au organizat miercuri o reuniune online a comitetului ministerial mixt de monitorizare (JMMC).

”JMMC a subliniat importanţa critică a obţinerii conformităţii depline şi a compensaţiei. În plus, Comitetul va evalua în permanenţă condiţiile pieţei”, a declarat OPEC într-un comunicat după întâlnire.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Preţurile petrolului au scăzut sub 70 de dolari pe baril în septembrie, pentru prima dată din 2021, dar de atunci au crescut la peste 75 de dolari din cauza temerilor că o posibilă escaladare în Orientul Mijlociu, ca urmare a atacului militar al Iranului asupra Israelului, ar putea perturba producţia din regiune.

OPEC+ reduce producţia cu un total de 5,86 milioane de barili pe zi (bpd), sau aproximativ 5,7% din cererea globală, într-o serie de paşi conveniţi de la sfârşitul anului 2022.

Grupul plănuieşte o creştere a producţiei de 180.000 bpd în decembrie, ca parte a unei retrageri treptate a celui mai recent set de reduceri voluntare, care se extinde până în 2025.

Creşterea a fost amânată din octombrie, după ce preţurile au scăzut. Conformitatea ţărilor a fost în centrul atenţiei la întâlnire, au declarat pentru Reuters surse care au participat, şi este aşteptat să rămână aşa în săptămânile următoare, în special cea din Irak şi Kazahstan.

Naţiunile respective au promis ceea ce sunt cunoscute sub numele de reduceri de compensaţii de 123.000 bpd în septembrie şi mai mult în lunile ulterioare, pentru a compensa supraproducţia anterioară.

Irakul, Kazahstanul şi Rusia au declarat la întâlnire că şi-au respectat reducerile promise în septembrie, se arată în comunicatul OPEC. Dar acest lucru va trebui verificat până în a doua săptămână a lunii octombrie de către surse secundare – firmele de consultanţă şi agenţiile de raportare a preţurilor pe care grupul le foloseşte pentru a determina nivelurile de producţie ale membrilor săi, se mai arată în comunicat.

O sursă OPEC+ a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că clarificarea dacă reducerile compensaţiilor au fost făcute în septembrie va permite ca majorarea din decembrie să continue. Cu toate acestea, o lipsă de conformitate ar putea determina Arabia Saudită şi altele să crească producţia şi mai rapid din decembrie, au spus analiştii.

”Dacă nu se conformează, ne putem imagina o eliminare mai rapidă a reducerilor voluntare”, a declarat Helima Croft, de la RBC Capital, într-un raport.

JMMC, care reuneşte miniştrii petrolului din Arabia Saudită, Rusia şi alţi producători de top, se întruneşte de obicei o dată la două luni şi poate face recomandări pentru schimbarea politicii. Acesta îşi va ţine următoarea întâlnire pe 1 decembrie, înaintea unei reuniuni complete a OPEC+.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.