OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, şi grupul rus Gazprom ar putea dezvolta împreună un terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) de mică dimensiune în zona coastei ruseşti a Mării Negre, a anunţat grupul energetic austriac după semnarea unui memorandum de înţelegere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Documentele privind dezvoltarea viitoare a parteneriatului strategic între cele două companii au fost semnate la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg de către directorul general al Gazprom, Alexey Miller, şi preşedintele boardului executiv al OMV, Rainer Seele.

Memorandumul prezintă principiile unei posibile cooperări între grupul austriac şi cel rus pentru coordonarea activităţilor de dezvoltare a infrastructurii de transport a gazelor naturale necesară pentru furnizarea acestora către Europa Centrală şi de Sud-Est.

OMV şi Gazprom au mai semnat un acord cadru, având intenţia să colaboreze la un proiect integrat pentru construcţia unui terminal de producţie a gazelor natural lichefiate la scară redusă, pe coasta Mării Negre din zona Rusiei.

De asemenea, înţelegerea vizează transportul gazelor produse, precum şi partea de marketing şi vânzări.
Gazprom asigură în prezent o treime din necesarul de gaze al Europei, contribuţia sa crescând de la un sfert în ultimele două decenii.

Grupul consideră că poate creşte livrările de gaze, în pofida temerilor Uniunii Europene că blocul comunitar devine prea dependent de resursele energetice ale Rusiei.

Gazprom livrează gaze în Europa pe trei rute, respectiv prin Ucraina, ruta Yamal-Europa via Belarus şi Polonia, şi noua conductă Nord Stream pe sub Marea Baltică, către oraşul german Greifswald.

Compania a semnat în aprilie un acord de co-finanţare a gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaze din regiunea arctică în Germania, cu companiile europene Uniper, Wintershall, Shell, OMV şi Engie.

Potrivit grupului rus, construcţia gazoductului Nord Stream 2, va creşte cota Gazprom pe piaţa europeană, în pofida concurenţei gazelor lichefiate venite din Qatar şi Statele Unite, în timp ce livrările prin intermediul Ucrainei vor scădea.

OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

În decembrie anul trecut, OMV şi Gazprom au semnat un alt acord, prin care fac schimb de active. Gazprom primea un pachet de 38,5% din acţiunile companiei norvegiene de explorare şi producţie de petrol OMV Norge, în schimbul căruia a oferit un pachet de aproape 25% dintr-un proiect legat de zăcământul Uregoi din Siberia, de petrol, gaz şi condensat.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.