Activitatea de afaceri din zona euro a arătat o putere surprinzătoare în august, în ciuda faptului că firmele au majorat preţurile, a arătat un sondaj, ceea ce ar putea slăbi aşteptările pentru încă două reduceri ale dobânzii de referinţă de către Banca Centrală Europeană (BCE) în acest an, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu toate acestea, au existat semne că creşterea ar putea fi temporară, cu citiri umflate de o creştere bruscă a activităţii serviciilor franceze din cauza Jocurilor Olimpice.

Activitatea de afaceri germană s-a contractat pentru a doua lună consecutiv şi cu mai mult decât erau aşteptările.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Creşterea PMI-urilor semnal pentru luna august nu este la fel de bună pe cât arată, pentru că s-a datorat în mare parte unui impuls din partea Jocurilor Olimpice de la Paris, iar sondajul arată încă o încetinire a creşterii PIB în T3. Cu presiunile asupra preţurilor în continuare în creştere, BCE va rămâne precaută”, a declarat Franziska Palmas, de la Capital Economics.

Indicele compozit preliminar al managerilor de achiziţii al HCOB, compilat de S&P Global, a revenit la 51,2 luna aceasta, de la 50,2 din iulie, îndepărtându-se de pragul de 50 care separă creşterea de contracţie.

Acest lucru a încurcat aşteptările dintr-un sondaj Reuters, pentru o scădere la 50,1, şi a depăşit chiar şi cea mai optimistă predicţie, de 50,8.

Revenirea activităţii a avut loc chiar dacă firmele din zona euro au crescut preţurile într-un ritm mai rapid.

Indicele compozit al preţurilor de producţie a urcat la 52,9, de la 52,1.

O accelerare neaşteptată a inflaţiei din zona euro în iulie, o piaţă a muncii rezistentă şi o activitate economică constantă ar putea face factorii de decizie ai BCE să ezite să relaxeze politica monetară mult mai mult.

După ce au redus dobânda pentru depozite în iunie, factorii de decizie au făcut o pauză în iulie, deşi un sondaj Reuters publicat săptămâna trecută a sugerat că vor exista două reduceri suplimentare în acest an.

PMI pentru Germania a sugerat că cea mai mare economie a Europei - care s-a contractat cu 0,1% în al doilea trimestru - nu s-a descurcat mai bine în a doua jumătate a anului.

În Franţa, creşterea generală a fost susţinută de o redresare a afacerilor ca urmare a Jocurilor Olimpice, deoarece o creştere bruscă a sectorului serviciilor din ţară a compensat slăbiciunea continuă a producţiei.

În Marea Britanie, în afara Uniunii Europene, activitatea de afaceri s-a accelerat, iar presiunile asupra costurilor au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, semnalând un impuls constant de creştere în a doua jumătate a anului 2024.

AUR PENTRU SERVICII

Un PMI care acoperă industria serviciilor din zona euro a crescut la 53,3 luna aceasta, de la 51,9, depăşind o predicţie din sondaj care arăta o stagnare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.