Cercetătorii britanici au reuşit să stocheze toate informaţiile ADN-ului uman într-un cristal, care ar putea fi folosit pentru a readuce umanitatea la viaţă după o posibilă extincţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Southampton au folosit lasere pentru a inscripţiona datele pe un cristal 5D, care, spre deosebire de alte formate de stocare, nu se degradează în timp.

„Spre deosebire de marcarea doar pe suprafaţa unei bucăţi de hârtie 2D sau bandă magnetică, această metodă de codificare foloseşte două dimensiuni optice şi trei coordonate spaţiale pentru a scrie în tot materialul” susţin oamenii de ştiinţă britanici.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Cristalele de memorie 5D pot stoca până la 360 terabytes de informaţii, iar formatul a fost premiat cu recordul mondial Guinness pentru cel mai durabil material de stocare a datelor în 2014.

Acesta este unul dintre cele mai durabile materiale din punct de vedere chimic, dar şi termic de pe Pământ. Cristalul poate rezista unor forţe masive, temperaturi extreme şi chiar expunerii la radiaţii cosmice.

Cristalul cu memorie 5D inscripţionat de cercetători a fost stocat în arhiva Memoria Omenirii - o capsulă a timpului specială dintr-o peşteră de sare din Hallstatt, Austria.

Echipa speră că această metodă va putea fi folosită în viitor pentru a înregistra genomurile speciilor de plante şi animale care se confruntă cu extincţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.