Un tribunal rus a îngheţat acţiunile filialei locale a Raiffeisen Bank International (RBI), potrivit unui anunţ făcut de cea mai mare bancă occidentală din Rusia, blocând vânzarea filialei şi intensificând conflictul dintre Moscova şi Occident, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

RBI, cu sediul în Austria, a promis că îşi va retrage afacerile din Rusia, care oferă un mijloc de salvare a plăţilor efectuate de sute de companii, după ce a fost supusă presiunii autorităţilor internaţionale de reglementare.

Dar, la mai bine de doi ani de război dintre Rusia şi Ucraina, s-au schimbat puţine lucruri. Ştirea a provocat vineri un declin de peste 7% al acţiunilor băncii.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a spus că decizia instanţei ruse a exclus vânzarea băncii, deşi a spus că aceasta nu va avea niciun impact asupra operaţiunilor băncii ruse sau asupra eforturilor cerute de Banca Centrală Europeană.

”Putem încă numi conducerea şi să dăm instrucţiuni ruşilor, dar nu putem vinde banca”, a spus purtătorul de cuvânt.

RBI va încerca să anuleze decizia instanţei, care este cea mai mare astfel de îngheţare de active care implică o bancă occidentală din Rusia.

Deşi UniCredit din Italia are activităţi şi în Rusia şi este, de asemenea, sub presiune să plece, RBI este mult mai mare şi a devenit un test al hotărârii occidentale de a pune capăt legăturilor cu Rusia.

Autorităţile ruse i-au spus clar RBI, care are aproximativ 2.600 de clienţi corporativi, 4 milioane de deţinători de conturi locali şi 10.000 de angajaţi, că doresc ca aceasta să rămână, deoarece permite plăţi internaţionale, a declarat o sursă pentru Reuters.

RBI este un colac de salvare financiar esenţial pentru milioane de clienţi ruşi care doresc să trimită euro sau dolari în străinătate.

Autorităţile de reglementare occidentale doresc ca acest lucru să se schimbe. Banca Centrală Europeană cere băncii să-şi reducă activitatea în Rusia. Cu activităţi extinse, peste 18 milioane de clienţi de la Viena până la Moscova şi 44.000 de angajaţi, Raiffeisen este un pivot financiar pentru Austria şi o mare parte din Europa de Est.

Rusia a devenit un generator de bani şi mai mare pentru bancă de la începutul războiului din Ucraina, în 2022.

Rusia a reprezentat aproximativ jumătate din profiturile grupului în primele trei luni ale acestui an, deoarece taxele pentru plăţile în străinătate au crescut.

SANCŢIUNI ŞI SUSPENDĂRI

Îngheţarea activelor este legată de o revendicare recentă a holdingului de investiţii rus Rasperia împotriva Strabag şi a acţionarilor săi austrieci şi a unităţii Raiffeisen, deşi banca nu este acuzată de nicio faptă greşită, a spus banca.

RBI a dorit să cumpere o participaţie în grupul de construcţii din Viena Strabag, de la o companie Strabag identificată ca fiind controlată de Oleg Deripaska, care a negat legăturile existente cu Strabag şi a respins sancţiunile occidentale împotriva lui ca fiind greşite şi bazate pe informaţii false.

Trezoreria SUA a declarat în mai că o companie rusă, Iliadis, a fost înfiinţată pentru a achiziţiona Rasperia, care deţinea acţiunile îngheţate ale Deripaska.

Agentul de aplicare a sancţiunilor al Trezoreriei SUA, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine, a deschis o investigaţie asupra activităţilor ruseşti ale Raiffeisen la începutul anului 2023.

Presiunile de la Washington au determinat pe Raiffeisen să renunţe anul acesta la planul de cumpărare a pachetului de acţiuni la Strabag, o înţelegere care avea ca scop deblocarea fondurilor băncii acum îngheţate în Rusia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.