Nvidia a anunţat luni că dezvoltă cel mai puternic supercomputer cu inteligenţă artificială (AI) din Israel, pentru a satisface cererea crescândă a clienţilor pentru aplicaţii AI, transmite Reuters.
Nvidia, cea mai valoroasă companie producătoare de cipuri listată la bursă, a declarat că sistemul bazat pe cloud va costa sute de milioane de dolari şi va fi parţial operaţional până la sfârşitul anului 2023.
Gilad Shainer, vicepreşedinte senior la Nvidia, a declarat că Nvidia a lucrat cu 800 de startupuri din Israel şi zeci de mii de ingineri software.
Sistemul, numit Israel-1, este de aşteptat să ofere performanţe de până la opt exaflopi de calcul AI, pentru a-l face unul dintre cele mai rapide supercomputere AI din lume.
Un exaflop are capacitatea de a efectua 1 chintilion - sau 1.000.000.000.000.000.000 - calcule pe secundă.
Shainer a spus că AI este ”cea mai importantă tehnologie din viaţa noastră” şi că pentru a dezvolta AI şi aplicaţii AI generative sunt necesare unităţi mari de procesare grafică (GPU).
”Inteligenţa artificială generativă merge peste tot în zilele noastre. Trebuie să poţi desfăşura antrenarea pe seturi mari de date”, a spus el pentru Reuters, menţionând că firmele din Israel vor avea acces la un supercomputer pe care nu îl au astăzi.
”Acest sistem este un sistem la scară largă, care le va permite de fapt să facă antrenament mult mai rapid, să construiască cadre şi să construiască soluţii care pot aborda probleme mai complexe.”
ChatGPT al OpenAI, de exemplu, a fost creat cu mii de GPU-uri Nvidia. Sistemul a fost dezvoltat de fosta echipă Mellanox.
Nvidia a cumpărat designerul israelian de cipuri Mellanox Technologies în 2019, pentru aproape 7 miliarde de dolari, depăşind Intel Corp.
Shainer a spus că prima prioritate a Nvidia pentru supercomputer sunt partenerii săi israelieni.
”Putem folosi acest sistem pentru a lucra cu parteneri din afara Israelului”, a spus el.
Săptămâna trecută, Nvidia a declarat că a colaborat cu Universitatea Britanică din Bristol pentru a construi un nou supercomputer, folosind un nou cip Nvidia, care ar concura cu Intel şi Advanced Micro Devices Inc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.