Guvernul Marii Britanii a dezvăluit joi un plan fiscal amplu, de 55 de miliarde de lire sterline (66 de miliarde de dolari), în timp ce încearcă să astupe o gaură mare în finanţele publice şi să restabilească credibilitatea economică a ţării, chiar dacă economia se află în recesiune, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul de Finanţe Jeremy Hunt, în Declaraţia sa inaugurală de toamnă, a anunţat reduceri de cheltuieli  deaproximativ 30 de miliarde de lire sterline şi majorări de taxe  de 25 de miliarde de lire sterline.

Măsurile includ o îngheţare suplimentară de doi ani a pragurilor impozitului pe venit şi o scădere a cotei maxime a impozitului pe venit la 125.140 de lire sterline - mişcări opuse reducerilor majore promovate în mini-bugetul catastrofal din septembrie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Reducerile de taxe nefinanţate sunt la fel de riscante ca şi cheltuielile nefinanţate”, a spus Hunt Camerei Comunelor.

Hunt a spus că măsurile ar asigura pieţele că guvernul şi Banca Angliei lucrează acum ”la unison”.

”Avem nevoie de politica fiscală şi monetară pentru a lucra împreună. Asta înseamnă că guvernul şi Banca lucrează în pas. Înseamnă, în special, să oferim lumii încredere în capacitatea noastră de a ne plăti datoriile”, a spus el.

Lira sterlină a scăzut faţă de dolar în urma anunţului, fiind tranzacţionată la aproximativ 1,1811 dolari pe unitate.

Un plan fiscal recesionist

Măsurile vor spori dificultăţile financiare pentru milioane de britanici, în timp ce se confruntă cu cea mai gravă criză a costului vieţii din ultimele decenii şi cu cea mai lungă recesiune.

Cu toate acestea, Hunt a spus că sunt necesare pentru a limita inflaţia aflată la cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani şi pentru a recupera reputaţia Regatului Unit; denumind planul ”strategia supremă de creştere”.

”Trebuie să continuăm o luptă necruţătoare pentru a reduce (inflaţia), inclusiv un angajament solid de a ne reconstrui finanţele publice”, a spus Hunt.

Printre celelalte măsuri anunţate s-au numărat o creştere cu 10% a pensiei de stat, a beneficiilor şi a creditelor fiscale - în conformitate cu cifra inflaţiei din septembrie - şi o creştere a salariului de viaţă naţional la 10,42 lire sterline pe oră pentru cei cu vârsta de 23 de ani şi peste.

Alocaţia pentru dividende şi excepţia anuală pentru impozitul pe câştigurile de capital, între timp, vor fi reduse în următorii doi ani, a spus ministrul Finanţelor.

El a confirmat, de asemenea, că industria energetică se va confrunta cu o taxă excepţională majorată, la 35%, de la 25%.

Între timp, sprijinul acordat gospodăriilor pentru facturile la energie va fi redus, facturile tipice crescând de la 2.500 de lire sterline pe an la 3.000 de lire sterline din aprilie 2023.

Cu toate acestea, multe dintre măsurile fiscale sunt programate pentru anii de după alegerile generale aşteptate din 2024.

Declaraţia de joi a fost însoţită de un set mult aşteptat de previziuni de la Oficiul independent pentru responsabilitatea bugetară (OBR) din Regatul Unit, care a anticipat un tablou economic sumbru pentru Marea Britanie.

Prognozele arată că Regatul Unit se află acum într-o recesiune, despre care se aşteaptă să dureze ”puţin peste un an” şi timp în care ocuparea forţei de muncă va creşte de la 3,5% la 4,9%.

Hunt a spus că noul plan al guvernului asigură că recesiunea va fi mai superficială şi şomajul mai scăzut decât se prognozase anterior.

Test major pentru guvern

Strategia Regatului Unit dă tonul mandatului premierului Rishi Sunak, în timp ce acesta conduce o nouă eră a austerităţii fiscale şi a unui sprijin în scădere pentru Partidul Conservator din partea populaţiei.

De asemenea, marchează un moment decisiv pentru Hunt, care a fost instalat luna trecută pentru a recupera credibilitatea Regatului Unit, după ce acum infamul mini-buget al predecesorului Kwasi Kwarteng, de reduceri de taxe nefinanţate, a dezlănţuit haosul pe piaţa financiară şi a necesitat o intervenţie de urgenţă.

Ministrul de Finanţe din umbră, Rachel Reeves, a declarat joi că noile planuri vor lăsa Regatul Unit încă mai prost decât la începutul acestui an.

”Iată-ne la sfârşitul anului 2022, trei prim-miniştri, patru cancelari şi patru bugete mai târziu. Şi unde ne aflăm? Într-un loc mai rău decât am început anul”, a spus Reeves.

Regatul Unit este singura ţară din Grupul celor şapte (G7) care nu a revenit încă la dimensiunea de dinainte de pandemie, după ce a suferit un deceniu de creştere aproape stagnantă a veniturilor.  

Banca Angliei a avertizat la începutul acestei luni că Regatul Unit se confruntă acum cu cea mai lungă recesiune de când au început înregistrările, acum un secol.

Datele oficiale publicate vinerea trecută au arătat că economia s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al treilea al anului 2022.

Un al doilea trimestru consecutiv de creştere negativă indică faptul că Regatul Unit se află într-o recesiune tehnică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.