Newport Wafer Fab, cel mai mare producător britanic de cipuri, este pe cale să fie cumpărat de firma olandeză Nexperia, deţinută integral de compania chineză Wingtech Technology, au declarat două persoane apropiate situaţiei, citate de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nexperia a declarat vineri că discuţiile referitoare la preluare sunt în desfăşurare.

Fabrica de semiconductori a NWF este situată în Newport, South Wales şi a fost înfiinţată în 1982, fiind una dintre cele câteva fabrici de cipuri din Marea Britanie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Nexperia ar urma să anunţe preluarea cel mai devreme marţi, au spus sursele.

”Purtăm conversaţii constructive cu NWF şi guvernul galez, despre viitorul NWF. Nu putem comenta până când nu vom finaliza discuţiile”, a declarat un purtător de cuvânt al Nexperia.

NWF şi Wingtech Technology nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea CNBC.

Discuţiile referitoare la preluare au loc în timpul unui deficit global de semiconductori, care a determinat ţările să încerce să devină mai independente atunci când este vorba despre producţia de cipuri.

Marea majoritate a semiconductorilor sunt fabricaţi în Asia, cei mai mari producători din lume fiind compania taiwaneză TSMC, Samsung, din Coreea de Sud, şi compania chineză SMIC.

Tom Tugendhat, lider al China Research Group al guvernului Regatului Unit şi preşedinte al Foreign Affairs Select Committee, s-a declarat îngrijorat de o posibilă preluare a NWF într-o scrisoare adresată ministrului pentru Afaceri al Regatului Unit, Kwasi Kwarteng, în luna iunie.

”Trebuie să subliniez din nou faptul că a avea o unitate de dezvoltare şi procesare a tehnologiei de siliciu şi semiconductori în Marea Britanie preluată de o entitate chineză reprezintă, în opinia mea, o preocupare semnificativă în materie de securitate economică şi naţională”, a spus Tugendhat.

El a îndemnat guvernul Regatului Unit să revizuiască acordul în temeiul Legii privind securitatea şi investiţiile naţionale, care a fost adoptată în aprilie ca parte a unui efort de a proteja companiile de tehnologie ale ţării de preluări străine, atunci când există un risc economic sau o ameninţare la adresa securităţii.

”Aceasta este cea mai mare ultimă fabrică de semiconductori din Anglia, vândută chinezilor, iar guvernul britanic nu se ocupă de asta”, a spus o sursă, adăugând că ar trebui cel puţin să încerce să obţină 1 miliard de dolari pentru aceasta.

Un purtător de cuvânt al guvernului Regatului Unit a declarat pentru CNBC: ”Avem cunoştinţă despre preluarea preconizată de către Nexperia a Newport Wafer Fab. Deşi nu considerăm oportun să intervenim în acest moment, vom continua să monitorizăm situaţia îndeaproape şi nu vom ezita să ne folosim competenţele în temeiul Legii întreprinderilor în cazul în care situaţia se va schimba”.

Acesta a adăugat: ”Rămânem dedicaţi sectorului semiconductorilor şi rolului vital pe care îl joacă în economia Regatului Unit”.

Preţul de 63 de milioane de lire sterline pentru NWF este mult mai mic decât cei 900 de milioane de dolari pe care Texas Instruments a anunţat că va plăti pentru o fabrică vacantă a Micron, din Utah.

NWF are câteva datorii restante, inclusiv 20 de milioane de lire sterline faţă de HSBC şi 18 milioane de lire sterline către guvernul galez, a spus una dintre surse, adăugând că acestea vor fi achitate după vânzare.

Acordul vine după ce, designerul de cipuri Arm , din Cambridge, considerat deseori ca fiind bijuteria din coroana industriei tehnologice din Marea Britanie, a fost de acord să fie achiziţionat de gigantul american de cipuri Nvidia, pentru 40 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, preluarea este examinată de autorităţile de reglementare din întreaga lume, după ce rivalul Qualcomm şi alţii s-au opus.

Odată cu creşterea tensiunilor între China şi Occident, şi alte ţări investighează preluările efectuate de China în sectorul tehnologiei, înainte de a fi aprobate.

La începutul acestei luni, Coreea de Sud a lansat o investigaţie după ce Wise Road Capital, cu sediul la Beijing, a convenit un acord pentru a cumpăra firma de semiconductori MagnaChip, spunând că este ”o tehnologie naţională de bază”.

Departamentul Trezoreriei SUA a solicitat, de asemenea, părţilor implicate să ofere informaţii despre tranzacţie Comitetul uipentru investiţii străine din Statele Unite.

În martie, guvernul italian a blocat firma chineză Shenzhen Investment Holdings să achiziţioneze o participaţie de control la LPE, o companie producătoare de semiconductori cu sediul în Milano, considerând că sectorul are ”importanţă strategică”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.