Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat vineri că depozitele de gaze sunt pline, fiind înmagazinată o cantitate de aproape 3 miliarde metri cubi, însă maximul care poate fi extras este de 28 de milioane de mc zilnic, ceea ce e poate constitui o problemă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Românii nu trebuie să-şi facă griji. Din punct de vedere al stocurilor de gaze naturale, avem un maxim istoric, a ajuns la aproape 3 miliarde metri cubi înmagazinaţi. Stocurile de cărbune sunt şi ele la un nivel suficient de bun. Evident că există şi un 'dar': degeaba avem 3 miliarde mc stoc de gaze, dacă maximul pe care îl putem extrage este de 28 de milioane de mc zilnic. Asta nu ne va ajuta cu nimic în vârfurile de consum”, a declarat ministrul Virgil Popescu, în cadrul conferinţei Focus-Energetic.ro.

Oficialul precizează însă că a fost bine că s-a înmagazinat o cantitate suficientă de gaze, dar, pe de altă parte, Depogaz trebuie să stabilescă un program clar de investiţii, în aşa fel încât să majoreze capacitatea de extracţie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”O soluţie eficientă prin care să înmagazinăm foarte mult gaz este o soluţie financiară scumpă”, a precizat Virgil Popescu, care a adăugat că depozitele trebuie retehnologizate pentru a putea fi extrasă o cantitate mai mare de gaze.

”Pentru că sunt convins că la sfârşitul perioadei de iarnă vor rămâne stocuri semnificative în depozite, ceea ce înseamnă bani imobilizaţi în stocuri”, a adăugat ministrul.

În plus, el afirmă că producătorul Elcen ”e pregătit şi nu are absolut nicio problemă” în a furniza energia termică pentru bucureşteni.

Despre situaţia creată odată cu falimentul RADET, el spune că este aproape rezolvată, inclusiv cu Primăria Capitalei.

Ministrul mai spune că, în continuare, în sectorul energetic este nevoie de investiţii.

”În sectorul energetic trebuie investiţii, trebuie o gândire pentru noi capacităţi de producţie, pentru că n-o mai putem duce mult cu sistemul în forma actuală. Capacitatea de interconectare, de import, este 2.000 de MW, este limitată, iar într-o iarnă friguroasă nu este suficientă, în condiţiile în care am avut un maxim de 1.800 şi ceva zilele trecute. Transelectrica şi Transgaz trebuie să mărească gradul de interconectare”, a mai spus el.

La rândul său, prezentă la eveniment, Anca Dragu, director general adjunct al E.ON România, a declarat că sistemul energetic este pregătit pentru iarna 2019-2020.

”Sistemul energetic este pregătit pentru iarna 2019-2020. Graţie vremii bune, am continuat injectarea de gaze în depozite. Aş spune că suntem într-o situaţie satisfăcătoare”, a declarat Anca Dragu.

Ea a vorbit şi de factorii care ar putea ridica probleme în această iarnă: temperaturile foarte scăzute, de minus -15 grade Celsius, când am putea avea probleme la partea de extracţie şi de import gaze.

”Referitor la partea de distribuţie, suntem pregătiţi să facem faţă unor perioade prelungite de condiţii meteo extreme. Provocările cu care se confruntă sistemul energetic sunt investiţiile în capacităţi de producţie, dar şi pe zona de interconectare şi de capacitate de înmagazinare. Este momentul ca autorităţile, cât şi sectorul companiilor din domeniu, atât private cât şi publice, să stăm cu toţii la masă şi să gândim politicile pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului pe minimum zece ani. Numai în acest fel vom putea avea o viziune pe termen lung”, a adăugat ea.

De asemenea, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriţă, spune că stocurile de gaze depăşesc obligaţia pe care au avut-o operatorii.

”În legătură cu stocul gazelor, pot să vă spun că programul stabilit la începutul primăverii era de 2,2 miliarde de metri cubi, obligaţie de înmagazinare pentru operatorii din acest domeniu. Acum sunt înmagazinate peste 3 miliarde, ceea ce este bine. Rezultă două măsuri urgente: dublarea capacităţii de înmagazinare, dacă vrem să dezvoltăm consumul de gaze, atât în zona casnică, cât şi pentru cea industrială. A doua măsură este să dublăm capacitatea de extracţie, pentru ca în perioada rece să avem capacitatea de a asigura gaze pe timpul iernii în caz de necesitate, de exemplu dacă nu mai pot să extragă gaze producătorii, să avem independenţă în asigurarea gazelor", a declarat Dumitru Chiriţă.



 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.