Ministrul Economiei, afirmă despre compania Minvest, care deţine acţiuni în numele statului român în Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), controlată de Gabriel Resources, nu are nici fonduri şi nici activitate. Întrebat într-un interviu la Europa Liberă dacă Minvest ar urma să suporte şi ea, ca acţionar în RMGC, o parte din costurile pe care România le are de recuperat în urma procesului de la Tribunalul Arbitral de la Washington, ministrul a răspuns că trebuie văzut care sunt paşii pe care RMGC îi va urma. Radu Oprea anunţă totodată că este finalizată o strategie pentru dezvoltarea mineritului durabil în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Radu Oprea declară, întrebat dacă statul, care prin compania Minvest este acţionar minoritar în cadrul Roşia Montană Gold Corporation, ar urma să achite statului român o parte din cheltuielile evaluate la 10 milioane de euro pe care România ar urma să le primească de la compania RMGC în urma procesului intentat de aceasta şi pierdut la Tribunalul Arbitral.
„Cu certitudine, a fost una dintre cele mai bune veşti pe care le-am primit în ultima vreme faptul că la Curtea Internaţională de Arbitraj statul român a câştigat, ceea ce înseamnă că nu vom avea de plată absolut nimic în acest caz care a durat şi a ţinut agenda publică foarte mulţi ani. Este o companie care nu funcţionează şi nu a funcţionat în fapt de foarte mulţi ani, neavând buget, neavând nici activitate. Vorbesc despre acţionarul minoritar care este în coordonarea Ministerului Economiei. (...) Este o companie care astăzi nu are fonduri, sub nicio formă. Nu prea cred, din ce ştiu eu despre această companie, că ar avea... Dar e un subiect unde cred că ar trebui să vedem care sunt acţiunile imediat următoare. Înţeleg că ar putea să mai fie o cale extraordinară de atac şi atunci nu aş face aceste discuţii în aceste momente”, a afirmat Radu Oprea în interviul pentru Europa Liberă.  
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ministrul spune că o eventuală contestare a deciziei Tribunalului Arbitral nu intră în competenţa Ministerului Economiei. 
Acesta anunţă că s-a lucrat la o strategie, care urmează a intra în circuitul de avizare, documentul prevăzând, printre altele, că activităţile de minerit se pot desfăşura doar în anumite condiţii, inclusiv aceea ca activitatea de minerit să se desfăşoare cu acordul comunităţilor locale. 
„Am lucrat în ultima perioadă – şi nu avea legătură cu cazul Roşia Montană – este vorba despre strategia privitoare la materiile prime neenergetice care sunt în responsabilitatea Ministerului Economiei. Este gata această strategie acolo va intra în circuitul de avizare interinstituţional săptămâna viitoare – şi acolo vorbim despre minerit durabil, despre minerit verde despre transparenţă, despre implicarea comunităţilor locale, despre tehnologii verzi, prietenoase cu mediul. Şi eu cred astăzi că în momentul în care toate aceste ingrediente sunt puse în acelaşi loc, aducă să ştim că avem tehnologii care sunt bune, prietenoase cu mediul, că este o comunicare foarte bună şi că îşi doresc această activitate să se întâmple acolo, atunci se va putea vorbi despre minerit în România, în contextul mai larg al noilor dezvoltri în Europa”, a adăugat ministrul Economiei.
Tribunalul arbitral de la Washington a respins vineri pretenţiile reclamanţilor în cazul Roşia Montană, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), obligând companiile să plătească României cheltuielile de judecată, dar şi dobândă.
”Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi  928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, se arată în decizie. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.