Granturile nerambursabile vor ajunge în scurt timp la beneficiari, a anunţat miercuri ministrul Ecomomiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care precizează că, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, a făcut modificările necesare să suplimenteze suma pentru cei care au aplicat pentru granturile pentru capital de lucru şi să modifice condiţiile pentru a redeschide înscrierea pentru măsura 1 - microgranturi. Proiectul va avea impact pozitiv asupra mediului de afaceri prin facilitarea accesului la finanţare al microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii în scopul susţinerii activităţii curente dar şi a proiectelor de investiţii pe perioada de influenţă a COVID - 19.
”Granturile nerambursabile vor ajunge în scurt timp la beneficiari. Pentru că am primit numeroase întrebări în ultimele zile despre aceste granturi vă anunţ că noi, la Ministerul Economiei, alături de colegii de la Ministerul Fondurilor Europene, am lucrat să facem modificările necesare pentru a suplimenta suma pentru cei care au aplicat pentru granturile pentru capital de lucru şi să modificăm condiţiile pentru a redeschide înscrierea pentru măsura 1 - microgranturi”, precizează oficialul, pe pagina sa de Facebook.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă poate fi consultat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pentru un IMM înfiinţat în anul 2019 cu cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, valoarea micrograntului se va calcula prin înmulţirea numărului de luni de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro.
”Luând în considerare numărul mare de solicitări pentru granturi de capital de lucru (22.226) coroborat cu analiza Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri cu privire la necesitatea suplimentării fondurilor pentru sprijinul întreprinderilor propunem modificarea articolului 11 alineatul (4), în sensul că, pentru aplicaţiile de finanţare depuse până în data de 28 octombrie 2020, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765 milioane euro fonduri externe nerambursabile şi 142,03 milioane euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 160,06 milioane euro de la beneficiari”, arată nota de fundamentare.
Bugetele celor trei tipuri de măsuri sunt indicative şi se pot reloca între tipurile de măsuri în funcţie de nevoile IMM-urilor şi în condiţiile încadrării în alocarea totală a măsurilor din ordonanţa de urgenţă, în limita alocărilor cu acesată destinaţie din POC şi facilitatea de finanţare REACT-EU.
”Rezultatele acestor măsuri vor avea ca efect menţinerea în activitate a PFA sprijinite, microîntreprinderilor şi IMM-urilor, implicit a locurilor de muncă furnizate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele răspândirii COVID – 19. Prin numărul mare de persoane angajate în sectorul microîntreprinderilor şi IMM-urilor corelat cu diversitatea de produse/servicii oferite, menţinerea funcţională a segmentului IMM-urilor reprezintă o cerinţă fundamentală pentru traversarea perioadei de influenţă a virusului SARS-CoV-2 precum şi revenirea economică rapidă”, mai arată nota de fundamentare.
La nivelul primelor nouă luni se constată o scădere cu 24% a inmatriculărilor persoanelor juridice şi fizice, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar în luna septembrie 2020 au existat un număr de 2.133 de dizolvări, 4.082 de radieri, 987 suspendări în cadrul persoanelor juridice şi fizice, coroborat cu o creştere exponenţială a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 de la 1.060 pe zi, data publicării OUG nr.130/2020, respectiv 25 august 2020, la 10.260 în data de 6 noiembrie 2020, numărul total de cazuri ajungând la 306.991.
În cadrul măsurii reglementate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2020 au fost depuse un număr de 22.226 de aplicaţii, cu o valoare totală de 630 milione de euro, în conformitate cu solicitările depuse la administratorul de schermă de ajutor de stat, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
”La acest moment nu se poate estima impactul asupra bugetului de stat dar, luând în considerare faptul că una dintre cheltuielile eligibile este reprezentată de plata datoriilor către bugetul statului iar o parte din fonduri provin din Programul Operaţional Competitivitate (550 milioane euro) şi o altă parte din facilitate de finanţare REACT-EU şi din Programul Naţional de relansare şi Rezilienţă, estimăm că impactul asupra bugetului va fi minim”, spun autorii documentului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.