Miniştrii europeni de Finanţe au susţinut sâmbătă un calendar care prevede reformarea regulilor fiscale din UE până la sfârşitul anului, deoarece încearcă să echilibreze reducerile datoriilor cu investiţii adaptate la necesităţile fiecărei ţări, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Poate fi o provocare, dar... preşedinţia spaniolă se angajează să respecte acest interval de timp şi chiar astăzi am schiţat modalitatea să o facem, ”camino” fiscal”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-o conferinţă de presă.

Dombrovskis se referea la ”camino de Santiago” sau drumul Sfântului Iacob, un celebru pelerinaj catolic la altarul apostolului Iacov din catedrala Santiago de Compostela, oraşul din nord-vestul Spaniei în care au avut loc discuţiile.

Normele fiscale ale UE susţin valoarea monedei euro utilizate de 20 de ţări şi stabilesc o limită a deficitelor bugetare de 3% din PIB şi o limită a datoriei publice de 60% din PIB.

Cu toate acestea, majoritatea ţărilor UE depăşesc aceste limite, deoarece doi ani de pandemie de COVID-19 şi criza preţurilor energiei au necesitat ambele cheltuieli guvernamentale masive.

În consecinţă, Comisia şi guvernele UE discută modificări ale cadrului care ar ţine cont de diferenţele mari de nivel al datoriei şi de creşterea economică între ţările UE, garantând în acelaşi timp egalitatea de tratament.

Principala confruntare este între Germania, care vrea criterii de referinţă anuale de reducere a datoriilor, care să fie aceleaşi pentru toţi, şi Franţa, care consideră că modalităţile de reducere a datoriilor negociate individual sunt calea de urmat şi că politicile unice nu funcţionează.

La complexitatea discuţiilor se adaugă nevoia de a oferi stimulente guvernelor pentru a investi în tranziţia verde şi digitală a economiilor lor şi nevoia de cheltuieli mari pentru apărare după invazia Rusiei în Ucraina.

Ministrul spaniol de Finanţe Nadia Calvino a declarat că Spania, care deţine preşedinţia rotativă a UE până la sfârşitul anului, urmăreşte un acord iniţial la următoarea reuniune a miniştrilor de finanţe din octombrie, dar că ar putea fi necesare mai multe discuţii.

Ea a spus că 70% din textul noilor reguli a fost convenit în lucrări tehnice din timpul verii.

”Acum a venit momentul să căutăm un compromis, care va trebui să găsească echilibrul corect între căile durabile de reducere a datoriilor şi asigurarea spaţiului fiscal necesar pentru investiţii, precum şi stimulente pentru reforme structurale”, a spus Calvino.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.