Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat luna aceasta două licitaţii pentru atribuirea contractelor de construire pentru investiţii în 16 comune, pentru un număr de 17 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd şi o staţie de compostare, investiţiile fiind finanţate de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.
”În cadrul proiectului 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi' (CIPN), implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), au fost lansate, în luna iulie 2020, două licitaţii pentru atribuirea contractelor de construire pentru investiţii în 16 comune, însumând un număr de 17 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd şi o staţie de compostare. Investiţiile sunt finanţate de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială”, a informat ministerul, fără a preciza valoarea licitaţiilor.
Platformele comunale urmează să deservească micii crescători de animale din zonele unde sunt amplasate, asigurând colectarea şi managementul gunoiului de grajd în comunele respective.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Pe lângă impactul în reducerea poluării cu nitraţi a apelor subterane şi de suprafaţă, aceste investiţii sunt o formă de sprijin direct pentru fermieri, ajutându-i pe aceştia în respectarea cerinţelor Directivei Nitraţi, implicit în accesarea de fonduri europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale prin APIA şi AFIR”, precizează ministerul.
Staţia de compostare de la Jegălia este destinată accelerării procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost (mraniţă), pentru a putea fi folosit ca îngrăşământ organic de bună calitate.
„Beneficiarii noştri fac parte dintre autorităţile locale care au înţeles importanţa ajutorului pe care îl pot oferi crescătorilor de animale din comună şi zona limitrofă. Lipsa de mijloace a micilor fermieri şi gospodari conduce la o proastă gospodărire a gunoiului de grajd, care este depozitat, de multe ori, direct pe pământ. Toate scurgerile din bălegar ajung, astfel, în pânza freatică şi, de acolo, direct în fântâni. Prin platformele comunale, dotate cu sistem public de colectare a bălegarului de la populaţie, se rezolvă şi problema conservării apei potabile în fântâni şi cea a conformării fermierilor din punct de vedere al capacităţilor de stocare a gunoiului de grajd”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investiţii este de circa 48.200 mc, ceea ce înseamnă o cantitate de circa 36.200 tone.
Comunele beneficiare ale acestei tranşe de investiţii sunt: Jibert – jud. Braşov, Smeeni şi Puieşti (două platforme) – judeţ Buzău, Jegălia (staţie de compostare) – judeţ Călăraşi, Luna, Mica şi Călăţele – judeţ Cluj, Nicolae Bălcescu (două platforme) – judeţ Constanţa, Sita Buzăului – judeţ Covasna, Pestişani – judeţ Gorj, Ciceu – judeţ Harghita, Ruginoasa – judeţ Iaşi, Tăureni – judeţ Mureş, Deveselu şi Brastavăţu – judeţ Olt, Hoceni – judeţ Vaslui.
Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare. Pe lângă construirea platformelor, MMAP finanţează pentru fiecare dintre acestea un set de utilaje necesar colectării de la populaţie şi manipulării gunoiului de grajd, constând în: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.
Eforturile investiţionale sunt suportate în proporţie de aproximativ 95% de Ministerul Mediului, contribuţia locală a beneficiarilor de aproximativ 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, investiţiile sunt transferate către UAT, urmând să fie exploatate de acestea şi monitorizate de minister.
Finanţările în infrastructura specifică diminuării poluării cu nitraţi, din cadrul Proiectului CIPN, vor continua până la finalul proiectului, respectiv 31 martie 2022. Bugetul de investiţii alocat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin proiect, pentru perioada 2017-2022, este de 36,32 milioane euro.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd.
Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 80 de comunităţi locale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.