Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna august să împrumute de pe piaţa internă 3,1 miliarde lei, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane lei prin licitaţii suplimentare, nivelul fiind semnificativ sub cel din lunile anterioare, potrivit Raiffeisen Bank.
Pentru perioada ianuarie-mai, Ministerul Finanţelor a programat împrumuturi lunare cuprinse între 3,4 miliarde lei şi 3,9 miliarde lei, plus licitaţiile suplimentare.
În iunie, valoarea programată a urcat la 5,3 miliarde lei, în timp ce pentru iulie, Ministerul Finanţelor a programat emisiuni de 5,1 miliarde lei, dar a luat efectiv din piaţă o sumă puţin mai mare, de 5,2 miliarde lei.
În august, statul vrea să atragă de la băncile locale 800 milioane lei prin certificate de trezorerie. La aceasta se adaugă emisiuni de obligaţiuni în valoare de 2,3 miliarde de lei, sumă care ar putea fi suplimentată prin licitaţii adiacente.
Sumele vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice în luna august 2017.
"În opinia noastră, calendarul emisiunilor de titluri de stat din această lună pare fezabil", au comentat analiştii Raiffeisen Bank, într-un raport publicat marţi.
În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,4% din PIB atins în 2016.
Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.
Datele publicate recent de Ministerul Finanţelor arată că bugetul general consolidat a încheiat primul semestru al acestui an cu un deficit de 6,3 miliarde lei, reprezentând 0,77% din PIB, în creştere cu 61,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor (+10%) a depăşit avansul încasărilor (+8,2%).
În plus, cifrele se bazează în mare măsură pe sacrificarea investiţiilor publice, care au scăzut puternic în primul semestru.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6 miliarde lei, echivalent cu 0,7% din PIB, susţine Ministerul Finanţelor, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă - cu 45% - faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În primele şase luni din 2016, cheltuielile pentru investiţii au fost de 11 miliarde lei, respectiv 1,5% din PIB.
În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însă ultimele date ale Eurostat arată că, pe metodologia europeană ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.
Guvernul PSD-ALDE a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut, şi pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.
Astfel, deficitul bugetar a fost prevăzut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash şi 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o creştere economică de 5,2%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...