Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a lansat în noiembrie şi decembrie apeluri de proiecte care beneficiază de cofinanţare UE în valoare totală de circa 2,3 miliarde euro, cele mai mari sume fiind destinate educaţiei - 387 milioane euro, dezvoltării infrastructurii transportului pe apă şi aerian - 325 milioane euro, în timp ce 235 milioane euro sunt pentru piaţa muncii şi servicii sociale, mediul de afaceri având la dispoziţie peste 220 de milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Din finanţările disponibile pentru educaţie, de 387 milioane euro, circa 222 milioane euro sunt alocaţi prin Programul Operaţional Regional (POR), pentru creşterea gradului de participare în toate etapele sistemului de învăţământ, potrivit datelor ministerului.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În plus, au fost deschise apeluri de proiecte de 165 milioane euro prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), pentru scăderea ratei abandonului şcolar şi readucerea tinerilor în sistemul educaţional prin programe de tip “a două şansă”, respectiv pentru creşterea participării la învăţământul superior şi pentru optimizarea ofertelor de studii din învăţământul superior astfel încât să fie corelate cu piaţa muncii.
 
De asemenea, sunt disponibile fonduri europene de 235 milioane euro pentru creşterea accesului la locuri de muncă şi reinserţia pe piaţa muncii a tinerilor şomeri, accesul la servicii de calitate sociale şi de sănătate sau reducerea numărului de persoane cu risc de sărăcie.
 
Mediul de afaceri are la dispoziţie 110 milioane euro pentru sprijinirea incubatoarelor şi acceleratoarelor de afaceri, la care se adaugă alte 110 milioane euro pentru sprijinirea de activităţi independente, antreprenoriat şi creare de întreprinderi, inclusiv microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii inovatoare.
 
Fondurile au ca scop şi creşterea numărului de angajaţi care beneficiază de instrumente, metode, practici standard de management al resurselor umane pentru adaptarea la dinamica sectoarelor economice cu potenţial competitiv.
 
Pentru sprijinirea dezvoltării inteligente şi dezvoltarea afacerilor, au fost lansate apeluri din Programul Operaţional Competitivitate (POC) de 52 milioane de euro pentru creşterea investiţiilor private în cercetare - dezvoltare - inovare şi din POR de 47 milioane euro care susţin investiţii pentru IMM-uri, pentru implementarea unui rezultat al cercetării - inovării în parteneriat cu un ITT. 
 
O altă sumă importantă este alocată pentru dezvoltarea infrastructurii, de 325 milioane euro, destinată transportului pe apă şi aerian, iar 50 milioane euro vizează proiecte pentru reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor şi creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate, precum biomasă, biogas sau geotermal.
 
“Sprijinirea eficienţei energetice este şi subiectul cererilor de proiecte în valoare totală de aprox. 145 milioane euro deschise în cadrul POR, iar în sprijinul infrastructurii de mediu, 342 milioane euro au fost alocaţi din POIM pentru Reducerea pagubelor cauzate de fenomenele naturale asociate schimbărilor climatice (inundaţii, eroziune costieră)”, menţionează ministerul de resort.
 
Pentru dezvoltarea zonelor de frontieră sunt disponibile cofinanţări UE de circa 105 milioane euro, prin programele de cooperare teritorială dintre România şi Ucraina, Moldova şi Serbia, iar dezvoltarea regiunii Delta Dunării poate fi realizată cu finanţări de 199 milioane euro.
 
De asemenea, pentru sprijinirea şi dezvoltarea sistemului de gestionare a fondurilor europene au fost lansate finanţări în valoare de 137 milioane euro, prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
 
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene are rol de autoritate de management pentru majoritatea programelor operaţionale 2014-2020 derulate în România: Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Programul Operaţional Capital Uman (POCU), Programul Operaţional Competitivitate (POC), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT), precum şi pentru Programele comune de Cooperare România - Bulgaria, România - Moldova, România - Ucraina, România - Serbia, România - Ungaria, ”Bazinul Mării Negre”. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.