Ministerul Dezvoltării a lansat o platformă informatică pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor cu vulnerabilitate seismică, care vine în sprijinul autorităţilor, dar şi al tuturor entităţilor care deţin clădiri. Utilizarea platformei se face printr-o înregistrare prealabilă şi vor fi colectate mai multe tipuri de date.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei lansează oficial aplicaţia informatică https://evr.mdlpa.ro/ro/, care va centraliza informaţiile referitoare la vulnerabilitatea seismică a fondului construit la nivel naţional şi la nivel de unitate administrativ-teritorială, punând, astfel, la dispoziţia autorităţilor un instrument important de lucru pentru acţiunile privind reducerea riscului seismic al clădirilor. Utilizarea aplicaţiei va sprijini atât autorităţile publice locale, în eforturile de îmbunătăţire a rezilienţei seismice a fondului construit, cât şi autorităţile centrale, în fundamentarea şi optimizarea politicilor publice pe date concrete din teritoriu şi pentru monitorizarea Strategiei naţionale de reducere a riscului seismic”, a transmis, joi, Ministerul Dezvltării, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că aplicaţia informatică vine în susţinerea derulării programelor de evaluare vizuală rapidă, iniţiate şi implementate de către entităţile publice, autorităţile administraţiei publice locale sau centrale sau orice altă entitate care are în proprietate clădiri.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

”Utilizarea aplicaţiei pentru realizarea evaluării va oferi o serie de beneficii privind colectarea rapidă şi sistematică în teren, pe baza observării directe a unei clădiri, a informaţiilor privind tipul structurii, perioada construirii, regimul de înălţime, numărul cadastral al imobilului, suprafaţa construită la sol, suprafaţa desfăşurată a clădirii, forma clădirii în plan orizontal şi vertical, indicii privind anumite degradări structurale, seismicitatea amplasamentului etc., coroborate cu alte date oficiale disponibile. Aplicaţia va permite stocarea de date privind vulnerabilitatea seismică a clădirilor şi dezvoltarea unei baze de date la nivel local, centralizate şi standardizate, şi informaţii despre clădiri, însoţite de fotografii relevante”, a mai transmis ministerul.

Instituţia precizează că datele vor fi utile în implementarea direcţionată a acţiunilor de gestionare a riscului seismic şi în realizarea inventarului clădirilor, prin integrarea acestora într-o bază de date naţională.

”Interfaţa prietenoasă şi intuitivă va permite utilizatorilor introducerea rapidă a datelor despre clădiri aplicând metodologia simplificată de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, într-un format standardizat, care facilitează centralizarea informaţiilor la nivel local, regional şi naţional privind vulnerabilitatea seismică a clădirilor, etapă esenţială pentru prioritizarea intervenţiilor de punere în siguranţă şi consolidare”, arată Ministerul Dezvoltării.

Pentru accesarea aplicaţiei informatice este necesară înregistrarea autorităţii în baza unei cereri de solicitare profil autoritate publică transmisă către administratorul aplicaţiei.

Evaluarea vizuală rapidă este o formă de evaluare seismică preliminară utilizată la nivel internaţional, introdusă prima dată în Statele Unite ale Americii în anul 1998 de Agenţia Federală pentru Managementul de Urgenţă, după care a fost progresiv preluată de majoritatea statelor cu risc seismic, fiind îmbunătăţită şi adaptată la dezvoltarea tehnologică şi la particularităţile fiecărei ţări. Această metodă se realizează prin completarea unui chestionar, pe baza observării directe a caracteristicilor unei clădiri.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.