Uniunea Europeană ar trebui să fie realistă în stabilirea ţintelor de reducere a emisiilor de carbon, şi să le dubleze cu măsuri de susţinere financiară a industriei locale, pentru a nu afecta competitivitatea acesteia pe plan global, a transmis Radu Ionescu, General manager Liberty Galaţi, la Maratonul Made in Romania, organizat de PROFIT NEWS TV.
„E important să ne stabilim ţinte, dar să fim şi realişti în stabilirea acestor ţinte şi să le dublăm cu măsuri de susţinere financiară a industriilor afectate. Sunt necesare investiţii de sute de miliarde euro, nesustenabile pentru investitorii privaţi”, a declarat general managerul Liberty Galaţi.
În opinia acestuia, reducerea amprentei de carbon este un deziderat important, iar industria de oţel şi cea de ciment sunt cele 2 industrii responsabile, prin prisma tehnologiilor utilizate, pentru o importantă cantitate a emisiilor de CO2.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Oţelul şi cimentul, însă, sunt două produse indispensabile pentru dezvoltarea planetei”, a adăugat acesta.
Radu Ionescu susţine că forturile europene sunt inutile dacă nu vor fi respectate şi aplicate şi în celelalte părţi ale lumii.
„Degeaba impunem standarde dacă importăm oţel care nu respectă aceste standarde din China sau America de sud. Trebuie implementate aceleaşi reguli de emisii CO2 pe întreaga piaţă globală sau, dacă nu se poate, mecanisme care să garanteze că toţi producătorii, europeni sau nu, respectă aceleaşi reguli pe piaţa europeană”, crede Ionescu.
Şeful Liberty crede că în angajaţii sunt cel mai important activ al unei companii, dar că există şi la Galaţi, ca peste tot în România, o tendinţă a tinerilor de a fugi de munca practică. „Un lucru pe care l-am învăţat în cele 8 luni de când conduc această companie e că cel mai importat activ al unei firme e capitalul uman”, a precizat Ionescu, adăugând că, de exemplu, în prezent, fostul Sidex „se bate un pic cu industria navală pe sudori”.
Liberty Galaţi îşi păstrează intenţiile de atingere a unei amprente neutre din perspectiva emisiilor de dioxid de carbon în 2030 în pofida provocărilor din ultima perioadă, care ţin de contextul geopolitic şi cel al pieţei. Printre altele, investiţiile programate la Galaţi pentru tranzitia către oţel verde presupun construirea a două furnale cu arc electric, alimentate cu energie verde, furnale cu eficienţă mult mai mare şi cu amprentă de carbon mult redusă faţă de tehnologia actuală, care se bazează pe exploatarea unui furnal clasic energointensiv, care consumă multe resurse şi produce o amprentă de carbon semnificativă.
Liberty Galaţi, condusă din noiembrie 2023 Radu Ionescu, este cel mai mare producător integrat de oţel din România, cu o capacitate de fabricaţie de aproximativ 3 milioane de tone de oţel pe an, pentru clienţi din construcţii, industria navală, petrol şi gaze, precum şi din sectorul producţiei de energie regenerabilă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.