Liderii Israelului, Greciei şi Ciprului s-au angajat luni să aprofundeze cooperarea energetică şi să exploreze modalităţi de a duce gazele naturale din Marea Mediterană de Est în Europa, precum şi de a-şi conecta reţelele de electricitate, transmite Reuters.
Estul Mediteranei a produs descoperiri majore de gaze în ultimul deceniu, mai ales în largul Israelului şi Egiptului, interesul fiind în creştere de când invazia Rusiei în Ucraina a lovit livrărilecătre Europa.
"Va trebui să decidem în curând despre cum îşi exportă Israelul gazele şi aceleaşi decizii trebuie luate de Cipru. Analizăm posibilitatea de a coopera în acest sens", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu reporterilor, la Nicosia, după un summit tripartit cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele Ciprului Nikos Christodoulides.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Cred că aceste decizii vor fi luate în următoarele trei până la şase luni, probabil mai aproape de trei luni”, a spus el.
La începutul acestui an, Ciprul a sugerat accelerarea livrării gazelor pe piaţă prin crearea unei conducte scurte care să lege zăcămintele de gaze din estul Mediteranei ale Israelului de o instalaţie de lichefiere din Cipru, care ar putea fi apoi expediate în Europa.
”Suntem de acord că gazele naturale şi energia regenerabilă reprezintă un pilon principal al cooperării în regiune, în special în lumina recentelor evoluţii geopolitice. În special în Europa, (aceasta) dictează nevoia de diversificare a energiei şi de interconectivitate sporită””, a spus Christodoulides.
Netanyahu a afirmat că Israelul ”urmează cu nerăbdare” să facă parte dintr-o legătură electrică submarină planificată.
Se prevede că un cablul submarin numit EuroAsia Interconnector, sprijinit de Uniunea Europeană, va transporta până la 2.000 de megawaţi de energie electrică, pentru a lega eventual reţelele din Israel şi Cipru de Grecia.
”Ne-am dori să fie conectat în mod evident cu Israelul şi, eventual, cu estul Israelului”, a spus Netanyahu.
Cele trei ţări au construit legături puternice de-a lungul anilor, iar Netanyahu a spus că un exemplu direct de legături economice sunt alimentele.
”Ne place mâncarea voastră. Ne plac produsele voastre lactate. Ne place iaurtul vostru”, a intervenit el în afara scenariului când Mitsotakis a terminat de vorbit.
Netanyahu a spus că autorităţile ”vor deschide” în curând piaţa de produse lactate din ţară, care acum protejează producţia locală cu taxe mari de import.
”Intenţionăm să deschidem foarte curând piaţa produselor lactate pentru importurile din Grecia, Cipru şi altele. Fie ca cel mai bun iaurt să câştige. Aveţi şanse destul de bune de a câştiga”, a adăugat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.