O dispută publică între Statele Unite şi Arabia Saudită nu îi va descuraja pe directorii de top de pe Wall Street şi pe liderii de afaceri americani să participe la un eveniment emblematic de investiţii, care va începe marţi, la care regatul va căuta să încheie acorduri pentru a reduce dependenţa economiei sale de petrol, transmite Reuters.
Preşedintele Joe Biden a promis că vor exista ”consecinţe” pentru legăturile dintre SUA şi Arabia Saudită, în urma deciziei OPEC+ de a reduce ţintele de producţie de petrol, pe care Riadul o consideră necesară pentru stabilitatea pieţei.
Disputa a fost cea mai recentă umbră aruncată asupra Iniţiativei anuale pentru investiţii viitoare (FII), care a fost lovită de un boicot occidental din cauza uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018 şi de pandemia de Covid-19 din 2020, fiind în prezent departe de evenimentul inaugural pe care Riadul l-a catalogat drept ”Davos în deşert”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
FII şi-a revenit în 2019, după tumultul provocat de uciderea lui Khashoggi de către agenţi saudiţi, atrăgând nume mari din firme financiare, de apărare şi energetice cu interese strategice în cel mai mare exportator de petrol din lume, dar a atras investiţii străine relativ scăzute.
Peste 400 de delegaţi americani sunt aşteptaţi să participe în această săptămână, a declarat Richard Attias, CEO al Institutului FII, pentru Reuters, adăugând că aceasta este cea mai mare reprezentare a unei ţări străine.
La ediţia din acest an, care se desfăşoară în perioada 25-27 octombrie, vor participa şeful JPMorgan, Jamie Dimon, vicepreşedintele Pimco, John Studzinski, şi un director general al BNY Mellon, au declarat purtătorii de cuvânt ai companiilor.
Directori de top de la Goldman Sachs, Blackstone, Bridgewater Associates, Boeing şi Franklin Templeton sunt pe ordinea de zi.
Goldman Sachs a refuzat să comenteze, în timp ce restul nu a răspuns.
JPMorgan şi Goldman Sachs au câştigat anul trecut aproape 77 de milioane de dolari şi, respectiv, 42 de milioane de dolari în comisioane bancare de investiţii în Arabia Saudită, au arătat datele Refinitiv. JPM rămâne în fruntea clasamentului în 2022, cu peste 39 de milioane de dolari până acum.
”În cea mai mare parte, nu văd companiile americane să evite în mod activ Arabia Saudită din cauza tensiunilor politice recente”, a declarat Adel Hamaizia, director general la Highbridge Advisory şi membru în vizită la Universitatea Harvard.
„Companiile americane vor fi un partener important pentru planurile de investiţii şi creştere ale Arabia Saudită, în sectoarele tradiţionale, dar şi în domenii ”mai noi”, inclusiv turism, divertisment, producţie de vehicule electrice, tehnologie şi o industrie locală de apărare în curs de dezvoltare”, a spus Hamaizia. FII este o ocazie de prezentare pentru planul de dezvoltare Vision 2030 al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, de a îndepărta economia de petrol prin crearea de noi industrii care generează, de asemenea, locuri de muncă pentru milioane de saudiţi şi pentru a atrage capitalul şi talentul străin.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.