Controversatul expert în securitate cibernetică John McAfee, care este urmărit de autorităţile fiscale americane şi s-a refugiat la Havana, afirmă că poate ajuta Cuba să evite sancţiunile americane prin crearea unei criptomonede, relatează Reuters.
McAfee, creatorul, în anii 1980, a antivirusului McAfee, a acordat un interviu la bordul yachtului său, în portul Havana, în care a apreciat confidenţialitatea dată de monedele digitale. El a mai spus că impozitul pe venit este ilegal şi că intenţioneză să candideze, din Cuba, pentru nominalizarea sa pentru candidatura la preşedinţia SUA din partea Partidului Libertarian.
”Ar fi uşor de ocolit emabrgoul guvernului american prin utilizarea unui sitsem inteligent de monedă. Aşa că am făcut o ofertă oficială de a-i ajuta, gratuit...prin intermediul unui canal privat, pe Twitter”, a spus McAfee, în vârstă de 73 de ani.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Autorităţile din Cuba nu au răspuns, dar guvernul comunist a anunţat la începutul acestei săptămâni că analizează posibilitatea de a folosi o criptomonedă pentru a atenua criza economică care a fost agravată de sancţiunile mai aspre impuse de preşedintele american Donald Trump.
Ţările sancţionate de SUA, cum sunt Iranul şi Venezuela, au analizat ideea de a folosi o monedă digitală în relaţiile comerciale, dar fără să facă ceva concret.
”Nu poţi doar să creezi o monedă şi să aştepţi să zboare. Trebuie să o bazezi pe o tehnologie blockchain adecvată, trebuie să o structurezi astfel încât să răspundă nevilor specifice ale unei ţări sau ale unei situaţii economice”, a spus McAfee.
”În lume există probabil mai puţin de 10 oameni care ştiu cum să facă asta. Iar eu sunt cu siguranţă unul dintre ei”, a mai afirmat acesta.
McAfee este însoţit pe yacht de soţia sa, de patru câini mari, de doi agenţi de securitate şi de şapte angajaţi pentru campania sa din exil pentru nominalizarea de către Partidul Libertarian. El a mai candidat şi în 2016, dar s-a plasat pe locul al treilea, la mare distanţă de prima poziţie.
Din motive ideologice, McAfee nu a mai plătit taxe de opt ani şi a fost pus sub acuzare. Serviciul pentru Venituri Interne al SUA a refuzat să comenteze.
Pentru a evita să fie judecat, McAfee a plecat în ianuarie din Statele Unite în Bahamas. A sosit în Cuba acum o lună, suspectând că autorităţile americane încearcă să îl extrădeze din Bahamas.
McAfee are un trecut controversat. A fugit anterior din Belize, unde trăia de mai mulţi ani, după ce poliţia l-a căutat, în 2012, pentru a-l interoga în legătură cu moartea unui vecin. A cunoscut-o pe soţia lui atunci când aceasta l-a abordat ca prostituată, în timp ce el se ascundea de autorităţi, iar anul trecut a afirmat pe Twitter că este tatăl a 47 de copii.
Expertul în securitate cibernetică a spus că speră ca viza sa de vizitator în Cuba să fie prelungită pe termen nedefinit, el încălcând interdicţia americană aplicată luna trecut vaselor de agrement, precum şi restricţiile de călătorie.
McAfee intenţionează să se folosească de reţelele de socializare, el având 1 milion de urmăritori pe Twitter, pentru a-şi face campanie pentru nominalizarea de către Partidul Libertarian. Mii de voluntari vor face campanie purtând măşti cu chipul său, în Statele Unite şi în străinătate.
El consideră că nu va fi extrădat din Cuba, atât această ţară cât şi SUA având o istorie de cazuri în care au acordat refugiu unor persoane dorite de celălalt stat pentru delicte cu tentă politică, potrivit avocatului Pedro Freyre.
Cu toate acestea, cooperarea în acest domeniu s-a îmbunătăţit din 2014, iar Cuba a extrădat anul trecut un cetăţean american acuzat că şi-a ucis iubita.
Guvernul cubanez şi Departamentul de Justiţie al SUS nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.