Un centru spaţial din inima Italiei urmează să găzduiască principalul centru de control al constelaţiei de sateliţi ai UE pe orbită joasă IRIS² (pronunţat ”Iris pătrat”), a declarat luni ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Centrul spaţial Fucino, aproape de oraşul l'Aquila şi unul dintre cele mai mari centre spaţiale din lume pentru uz civil, va fi extins pentru a include operaţiuni de control pentru IRIS², a declarat Adolfo Urso într-o conferinţă de presă.

Centrul gestionează deja sistemul european de poziţionare şi navigaţie prin satelit Galileo.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

IRIS² este conceput pentru a concura cu Starlink al lui Elon Musk şi Kuiper al lui Jeff Bezos. Este o serie de până la 170 de sateliţi care vor asigura comunicaţiile pentru guvernele Uniunii Europene şi vor deschide noi servicii comerciale de bandă largă în zonele nedeservite, între 2025 şi 2027.

”IRIS² va fi răspunsul european la constelaţiile de pe orbită terestră joasă, care devin viitorul telecomunicaţiilor”, a declarat Franco Ongaro, Chief Space Business Officer pentru conglomeratul italian de apărare şi aerospaţial Leonardo.

Centrul Fucino este deţinut de Telespazio, controlat în comun în proporţie de 67%-33% de Leonardo şi compania Thales din Franţa.

”[IRIS²] este o infrastructură critică pentru ţară, deoarece permite o serie de operaţiuni relevante pentru aspectele securităţii naţionale”, a spus CEO-ul Telespazio, Luigi Pasquali.

Acordul va fi anunţat oficial de Comisia Europeană în zilele următoare, a spus Urso, inclusiv alte două centre care vor fi situate în Toulouse şi Luxemburg.

Urso a adăugat că vor fi investite 50 de milioane de euro şi vor fi create 200 de noi locuri de muncă la centrul Fucino.

Ongaro a adăugat că UE ar urma să atribuie primele contracte pentru IRIS² cel mai devreme anul acesta.

UE s-a angajat că 30% din partea IRIS² finanţată de UE, care valorează 2,4 miliarde de euro, va fi alocată firmelor mici.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.