Guvernul italian a aprobat condiţionat oferta UniCredit pentru preluarea rivalei Banco BPM, una dintre cele mai mari tranzacţii din sectorul bancar italian. Printre condiţiile impuse de autorităţi se numără o ieşire mai rapidă a UniCredit din Rusia, conform unor surse apropiate dosarului, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prezenţa UniCredit în Rusia reprezintă un punct sensibil atât pentru autorităţile italiene, cât şi pentru Banca Centrală Europeană, care anul trecut a cerut băncii italiene să-şi accelereze procesul de dezangajare. Deşi UniCredit a început reducerea expunerii, CEO-ul Andrea Orcel a refuzat o vânzare accelerată care ar fi afectat interesele acţionarilor.

Banca a anunţat vineri seară că va analiza în detaliu implicaţiile deciziei guvernului italian, inclusiv în privinţa tranzacţiei BPM.

”Oferta a fost aprobată cu condiţii, al căror conţinut nu este clar. UniCredit va evalua viabilitatea şi impactul acestor condiţii, în dialog cu autorităţile competente”, a transmis instituţia.

UniCredit intenţionează să lanseze oficial oferta de preluare în valoare de 14 miliarde de euro pe 28 aprilie. Tranzacţia este una dintr-o serie de oferte ostile care au zguduit recent peisajul bancar din Italia.

Intervenţia statului şi diviziunile politice

Guvernul condus de premierul conservator Giorgia Meloni a evaluat oferta prin utilizarea aşa-numitelor ”puteri de aur” (golden powers), care permit blocarea sau condiţionarea preluărilor în sectoare strategice precum energia, telecomunicaţiile sau băncile. Comisia Europeană analizează în prezent legalitatea aplicării acestor prerogative în cazul UniCredit-BPM.

Guvernul a justificat impunerea condiţiilor prin necesitatea protejării intereselor strategice şi a securităţii naţionale. Totuşi, ministrul de ”xterne Antonio Tajani s-a opus public acestor măsuri, invocând riscuri juridice pentru executiv — un semn clar al tensiunilor din cadrul coaliţiei de guvernare.

Printre celelalte cerinţe impuse se numără păstrarea serviciilor bancare la nivel local şi, indirect, a locurilor de muncă, în cazul în care fuziunea va fi finalizată, potrivit unei alte surse.

Posibilitatea retragerii UniCredit

Achiziţia BPM a deturnat planurile guvernului de a susţine o fuziune între Banco BPM şi banca de stat Monte dei Paschi di Siena (MPS). În replică, MPS a lansat recent o ofertă pentru preluarea Mediobanca.

UniCredit are în continuare dreptul legal de a renunţa la achiziţia BPM, mai ales după ce Banco BPM a majorat oferta pentru compania de administrare a fondurilor Anima Holding şi a finalizat achiziţia fără a beneficia de un tratament favorabil în privinţa capitalului reglementat.

Potrivit surselor, UniCredit ar putea lua o decizie finală în privinţa tranzacţiei chiar la finalul lunii iunie, cu puţin timp înainte de data limită de plată. Orcel a mai fost aproape de o achiziţie a BPM de două ori de la preluarea conducerii în 2021, dar a renunţat în ultimul moment. Nu este exclus ca acest lucru să se repete.

În paralel, Orcel a construit participaţii în asigurătorul Generali şi în rivala germană Commerzbank, susţinând că sunt doar investiţii financiare, deşi a sugerat deschiderea către o eventuală fuziune cu Commerzbank. O adunare a acţionarilor Generali din 24 aprilie, care va decide conducerea companiei, ar putea oferi indicii despre intenţiile lui Orcel în acest sens.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.