Israelienii de la Elbit Systems Ltd. au câştigat patru contracte pentru a furniza Ministerului Apărării Naţionale din România modernizări de aeronave, precum şi suite de război electronic, sisteme electro-optice cu infraroşu (EOIR) şi sisteme Brightnite pentru elicopterele IAR 330.
”Elbit Systems Ltd. a câştigat patru contracte pentru a furniza Ministerului Apărării Naţionale din România modernizări de aeronave, precum şi suite de război electronic, sisteme electro-optice cu infraroşu (EOIR) şi sisteme Brightnite™ pentru elicopterele IAR 330. Pentru unul dintre contracte, compania va integra sistemul SPECTRO XR™ a Elbit Systems pe elicopterele IAR 330, pentru a spori capacităţile operaţionale ale Forţelor Navale Române. Acest contract, ca urmare a unei modernizări precedente reuşite a elicopterelor IAR ale Forţelor Navale Române, se va realiza pe parcursul anului viitor”, anunţă compania.
În cadrul unui al doilea contract, Elbit Systems va furniza o suită completă de război electronic (EW), inclusiv un receptor de avertizare radar (RWR), un sistem de avertizare cu laser (LWS), un sistem de avertizare cu rachete infraroşu (IR MWS) şi un sistem de distribuire a contramăsurilor (CMDS). Sistemele vor fi livrate unui furnizor naţional pentru instalarea şi integrarea pe şase elicoptere PUMA, cu o opţiune pentru încă şase elicoptere în viitor. Contractul este o cerere care vine în continuarea unor sisteme EW precedente, care sunt deja instalate pe alte platforme ale Forţelor Armate Române. Acesta va fi realizat pe o perioadă de trei ani.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Compania va furniza, de asemenea, ca parte a unui al treilea contract, sisteme de afişare şi urmărire de tip HDTS de la Elbit Systems, sisteme electro-optice SPECTRO XR şi un pachet de misiune pentru aeronave, care include ecrane inteligente, hărţi digitale şi sisteme de recunoaştere. Elbit Systems va furniza, de asemenea, sisteme Brightnite™ către IAR Braşov, pentru elicopterele Puma 330 SAR ale Forţelor Aeriene Române. Acest contract va fi derulat pe o perioadă de doi ani.
Sistemul electro-optic SPECTRO XR multi-spectral reprezintă un salt înainte în ceea ce priveşte capacităţile complexe de informaţii, supraveghere, achiziţie de ţinte şi recunoaştere. Potrivit pentru complexitatea operaţională de astăzi, sistemul este conceput pentru supravegherea cu rază de acţiune extinsă pe timp de zi şi de noapte, în diferite condiţii meteorologice. De asemenea, oferă capacităţi de scanare continuă a ţintelor pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei opertaţionale.
Sistemul BrightNite este conceput pentru a depăşi limitările de vizibilitate şi pentru a permite pilotarea eficientă şi în siguranţă a elicopterelor de misiune pe timp de noapte şi în condiţii de DVE, inclusiv în condiţii meteorologice nefavorabile, pene de curent, viscol şi furtuni de nisip. Acesta transmite imagini video de înaltă rezoluţie către afişajul căştii de zbor (HMD) şi permite pilotului să zboare fără să-şi ţină privirea în cabină, menţinând contactul permanent cu exteriorul. Sistemul poate prezenta informaţii mai multor piloţi simultan pe un afişaj multifunctional şi intuitiv.
În cadrul unui al patrulea contract, Elbit Systems va furniza sisteme avionice avansate, un sistem de avionică virtuală încorporată pentru antrenament live, monitoare avansate, afişaj deasupra capului, sistem de navigaţie şi sisteme de activare a armelor pentru Avioane Craiova, care modernizează avionul de antrenament avansat de vânătoare IAR 99 al Forţelor Aeriene Române (RoAF).
IAR 99 ŞOIM este un avion de antrenament avansat, iar modernizarea va sprijini tranziţia eficientă a piloţilor din cadrul Forţelor Aeriene Române la avioanele de luptă, inclusiv la avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române. Contractul va fi derulat pe o perioadă de patru ani. Acest program de modernizare vine în urma unui contract anterior pentru aeronavele de antrenament ale Forţelor Aeriene Române, în colaborare cu Avioane Craiova şi a fost atribuit la aproximativ 25 de ani de la primul contract Elbit Systems pentru modernizarea aeronavei IAR 99.
"Aceste contracte extind palmaresul Elbit Systems în ceea ce priveşte livrarea de proiecte de succes pentru Forţele Armate Române, inclusiv contractele subsecvente acordate după ce Elbit Systems a fost contractată pentru prima dată pentru modernizarea elicopterelor şi aeronavelor", spune Ran Kril, vice-preşedinte Executiv Marketing International & Dezvoltare al Elbit Systems.
Elbit Systems este o companie internaţională high-tech, care derulează proiecte în domeniul apărării, securităţii şi în domeniul civil în întreaga lume.
Prin subsidiarele sale din toată lumea, Elbit Systems produce sisteme în domeniul aerospaţial, terestru, naval, precum sisteme de comandă-control, comunicaţii, computere, informaţii, supraveghere şi recunoaştere (C4ISR), avioane fără pilot, sisteme spaţiale electro-optice, sisteme electro-optice avansate, Electronic Warfare (EW), SIGINT, sisteme de transmitere de date şi comunicaţii, sisteme radio şi cibernetice şi muniţii.
De asemenea, compania îşi concentrează eforturile pe modernizarea platformelor actuale, dezvoltând noi tehnologii pentru apărare, securitate naţională, aplicaţii civile, cât şi pe furnizarea de servicii de suport, inclusiv training şi sisteme de simulare.
Elbit Systems operează în România de 27 de ani, fiind un furnizor tradiţional al Ministerului Apărării Naţionale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală, către care a facut transfer de tehnologie.
Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a Armatei Române: pentru forţele aeriene - (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Şoim, EW-C130), pentru forţele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forţele navale (Puma-Naval şi simulatoare navale), etc.
Pentru a onora contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naţionale, Elbit Systems, în calitate de acţionar unic, a pus bazele a patru unităţi de producţie româneşti:
- Simultec (Măgurele) - Produce simulatoare pentru forţele aeriene, terestre şi navale, dezvoltă programe software şi integrare hardware.
- A/E Electronics (Bacău) - Produce şi testează subansamble electronice, cu destinaţie militară şi civilă
- Elmet (Bacău) - Produce sisteme şi subsisteme electromecanice, printre care şi turele cu echipaj şi telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)
- Elmet Măgurele Unitate de producţie pentru sisteme terestre, care va funcţiona ca centru de producţie şi integrare pentru turelele şi staţiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar şi ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte ţări.
Cele patru fabrici, în care muncesc sute de ingineri, generează anual o cifră de afaceri cumulată de zeci de milioane de dolari, majoritatea contractelor fiind destinate exportului. Astfel, Elbit Systems este una dintre cele mai mari companii din industria română de apărare care derulează exporturi semnificative.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.