Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la raportul întocmic de către Enrico Letta numit „Viitorul Pieţei Unice”, că acolo este menţionată România în exemple favorabile, în sens pozitiv, din ce a înţeles de la echipa sa, privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Întrebat despre o serie de disfuncţionalităţi care au apărut în Air Schengen, la aeroportul din Paris, aeroportul din Viena, unde au fost făcute controale nu aleatorii, ci controale efective la avioane cu pasageri care veneau din România, şeful statului a răspuns: „Da, am auzit că sunt unele zone unde nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în spaţiul Air Schengen. Voi avea o discuţie foarte serioasă cu ministerele care trebuie să se ocupe de aceste chestiuni şi să găsim soluţii rapide, sigur, pe cale diplomatică”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Raportul Letta, din ce am înţeles până acum de la echipa mea, este favorabil României şi sunt chiar două exemple unde suntem citaţi în sens pozitiv. Vom mai detalia despre raportul Letta, în măsura în care îl studiem şi cu echipa noastră, dar şi în Consiliu, iar în ce priveşte Air Schengen, da, am auzit că sunt unele zone unde nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în spaţiul Air Schengen. Voi avea o discuţie foarte serioasă cu ministerele care trebuie să se ocupe de aceste chestiuni şi să găsim soluţii rapide, sigur, pe cale diplomatică”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre raportul Letta în care e cerută stabilirea unor date clare pentru aderarea României şi Bulgariei pe deplin la spaţiul Schengen şi dacă a fost informat în legătură cu o serie de disfuncţionalităţi care au apărut în Air Schengen, la aeroportul din Paris, aeroportul din Viena, unde au fost făcute controale nu aleatorii, ci controale efective la avioane cu pasageri care veneau din România, înaintea participării la Consiliul European de la Bruxelles.

Chestionat şi dacă în Consiliul European vor fi discuţii despre acest raport eliberat de fostul premier italian, Enrico Letta, şi anule despre Uniunea pieţelor de capital şi în ce măsură România poate fi partea acestei uniuni, în condiţiile în care nu suntem în Zona Euro, şeful statului a răspuns: „Raportul complet al fostului prim-ministru italian, domnul Letta, a venit azi-noapte, deci nu va fi discutat raportul”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Dar ne va fi prezentată o scurtă concluzie sau un sumar. Nu pot să spun acum cât de mult vom intra pe această discuţie, dar, sigur, pieţele de capital sunt o temă importantă şi o discutăm cam de mult timp. Fără să fi găsit până în momentul acesta o soluţie pentru o piaţă de capital europeană. Discuţiile vor continua aici. Un rol important îl are ECOFIN şi aşteptăm, evident, de acolo soluţii practice”, a completat preşedintele Iohannis.

Raportul privind viitorul pieţei unice întocmit de fostul prim-ministru italian Enrico Letta şi care va fi dezbătut la reuniunea extraordinară a Consiliului European de Bruxelles consideră necesară stabilirea unei date, în acest an, pentru ridicarea controalelor terestre între Bulgaria, România şi restul statelor din spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi fostul premier italian Enrico Letta au prezentat, miercuri, raportul privind viitorul pieţei unice a Uniunii Europene, conform Reuters. Acesta este un document care are 147 de pagini, în vederea pregătirii viitoarei agende strategice a UE 2024-2029. Printre altele, raportul propune reguli pentru unificarea şi integrarea industriilor telecomunicaţiilor, a energiei şi a pieţelor financiare, un nou cod european pentru întreprinderi, cu o foaie de parcurs pentru realizarea de progrese în fiecare sector până în 2029. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.