Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii 357/2005 privind bursele de mărfuri, în sensul susţinerii accesului liber în piaţă a oricărui producător sau comerciant prin eliminarea barierelor de circulaţie liberă a mărfurilor sau produselor tranzacţionate, precum şi instituirea unor sisteme de garanţii a executării obligaţiilor asumate de orice participant la sistem, indiferent de tipul de piaţă organizat şi indiferent de marfa sau produsul tranzacţionat.

„Bursele de mărfuri înfiinţate în temeiul prezentei legi administrează pieţe de interes public şi asigură membrilor şi clienţilor condiţii centralizate de negociere şi tranzacţionare pentru operaţiuni de:

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

a) vânzări şi cumpărări la vedere ori la termen pe piaţa la disponibil, într-o structură multilaterală de tranzacţionare, având ca obiect bunuri fungibile şi mobile prin natura lor sau bunuri fungibile şi mobile prin anticipaţie, precum şi orice alte bunuri calificate de bursa de mărfuri ca fiind tranzacţionabile;

b) vânzări şi cumpărări la vedere ori la termen pe piaţa la disponibil, într-o structură multilaterală de tranzacţionare, având ca obiect titluri reprezentative de mărfuri, de tipul recipisei de depozit, warantului, conosamentului şi al altora asemenea, agreate şi calificate de bursa de mărfuri”, arată legea promulgată de către şeful statului.

De asemenea, bursele de mărfuri pot emite cotaţii informative sintetice cu privire la preţul de piaţă al produselor format în baza sistemului de tranzacţionare propriu, având ca surse informaţiile oferite sau preluate de la autorităţi, instituţii publice, operatori economici semnificativi, alte platforme de tranzacţionare sau de diseminare a informaţiilor.

Este introdus un articol care prevede că principalele categorii de produse fungibile admise la tranzacţionare şi cotate pe pieţele de disponibil şi la termen ale burselor de mărfuri includ, dar fără a se limita la acestea:

„a) energie, energie electrică, gaze naturale şi combustibili pe bază de cărbune;

b) petrol şi produse distilate, kerosen, benzină, motorină, biodisel, păcură, combustibili de încălzire, GPL, uleiuri şi bitum;

c) uleiuri industriale;

d) ciment, oţeluri beton/laminate, agregate de balastieră şi carieră şi mixturi asfaltice;

e) clor, cloruri, sulfuri, sulfaţi, nitraţi, fosfaţi şi carbonaţi, îngrăşăminte chimice;

f) sare, sare industrială;

g) lemn, inclusiv cherestea şi tocătură, hârtie;

h) produse alimentare, cereale, legume, fructe, carne, lapte şi derivate, zahăr, produse de morărit şi panificaţie, uleiuri şi grăsimi rafinate.”.

De asemenea, bursele de mărfuri sunt societăţi pe acţiuni având ca obiect de activitate administrarea pieţelor organizate, potrivit legii.

Bursele de mărfuri pot să desfăşoare activităţi secundare, fără a se limita la acestea, cum ar fi: realizarea, administrarea şi comercializarea sistemelor informatice specifice activităţii lor, organizarea de seminarii şi cursuri în scopul pregătirii participanţilor în domeniul bursier.

Totodată, „„membrii afiliaţi negociază şi încheie tranzacţii şi/sau contracte exclusiv în nume propriu pe una sau mai multe pieţe administrate de bursa de mărfuri în aceleaşi condiţii ca şi membrii acţionari, începând cu data la care au dobândit acest drept de la consiliul de administraţie al bursei de mărfuri”

Preşedintele consiliului de administraţie al bursei de mărfuri poate fi şi director general al bursei de mărfuri dacă actele constitutive ale societăţii prevăd acest lucru. Printre atribuţiile directorului general al bursei de mărfuri se numără şi desemnarea, după caz, a unei persoană care în mod obişnuit conduce şedinţele de tranzacţionare pe piaţa la disponibil, să coordoneze negocierea ofertelor şi efectuarea de tranzacţii pentru încheierea de contracte spot şi forward.

Bursele de mărfuri vor admite accesul pe pieţele la disponibil autorităţilor contractante pentru derularea procedurilor acestora de achiziţii publice, conform normelor în vigoare.

„Colegiul de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României autorizează bursele de mărfuri constituite după intrarea în vigoare a prezentei legi. În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, bursele de mărfuri aflate în funcţiune îşi vor organiza activitatea şi revizui normele conform Legii nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri, astfel cum aceasta a fost modificată şi completată prin prezenta lege”, mai prevede actul normativ promulgat de către preşedintele Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.