Indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal (PCE), indicatorul preferat al Rezervei Federale pentru măsurarea inflaţiei, a înregistrat în februarie o creştere de 0,4%, cel mai mare avansar lunar de la începutul anului 2024, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Comerţului. Rata anuală a inflaţiei de bază a ajuns astfel la 2,8%, peste estimarea analiştilor care preconizau 2,7%, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Inflaţia de bază exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei şi este considerată un indicator mai fiabil al tendinţelor pe termen lung.

În ceea ce priveşte inflaţia totală (all-items), aceasta sa fost de 0,3% în februarie şi 2,5% faţă de anul trecut, valori care s-au situat în linie cu aşteptările pieţei.

Raportul Biroului de Analiză Economică (BEA) a arătat, de asemenea, că cheltuielile de consum au crescut cu 0,4% în februarie, sub avansul estimat de 0,5%. În schimb, veniturile personale au înregistrat o creştere puternică de 0,8%, dublu faţă de estimarea de 0,4%.

Publicarea datelor a avut un impact imediat asupra pieţelor financiare: contractele futures pe bursele americane şi randamentele obligaţiunilor au scăzut temporar.

Oficialii Rezervei Federale acordă o atenţie deosebită indicelui PCE, pe care îl consideră o măsură mai amplă a inflaţiei, întrucât ia în calcul schimbările în comportamentul de consum şi acordă o pondere mai mică costurilor locative faţă de indicele CPI. Chiriile, unul dintre factorii inflaţionişti persistenti, au crescut cu 0,3% în februarie în cadrul indicelui PCE.

”Se pare că Fed încă se află într-o fază de aşteptare şi observare. Datele de astăzi nu arată o inflaţie alarmantă, dar nici nu oferă motive pentru accelerarea reducerii dobânzilor, mai ales în contextul incertitudinilor generate de tarifele vamale,” a declarat Ellen Zentner, economist-şef la Morgan Stanley Wealth Management.

Preţurile bunurilor au crescut cu 0,2%, impulsionate în special de bunurile recreative şi vehicule, care au înregistrat un avans de 0,5%. Scăderea cu 0,8% a preţurilor la benzină a temperat însă această creştere. Preţurile serviciilor au urcat cu 0,4%.

Americanii au devenit ceva mai prudenţi în ceea ce priveşte cheltuielile, rata de economisire personală crescând la 4,6%, cel mai ridicat nivel din iunie 2024.

Raportul vine într-un moment de tensiune pentru pieţe, care se tem că noile tarife anunţate de preşedintele Donald Trump ar putea alimenta presiunile inflaţioniste într-un moment în care economia se apropia lent, dar constant, de ţinta de 2% a Fed-ului.

După ce a redus dobânda de politică monetară cu un punct procentual în 2024, Rezerva Federală a menţinut dobânzişe neschimbate în 2025. Oficialii băncii centrale şi-au exprimat recent îngrijorarea faţă de impactul potenţial al noilor taxe vamale asupra preţurilor. Deşi economiştii consideră în general tarifele vamale drept factori cu efect limitat asupra inflaţiei pe termen lung, amploarea noilor măsuri propuse şi riscul declanşării unui conflict comercial global cresc incertitudinile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.