Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna septembrie, cu 6,7 puncte până la valoarea de 40,1 puncte. 47% dintre analiştii financiari anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni. Pentru anul viitor, economia este anticipată să crească cu 1,1%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna septembrie, cu 6,7 puncte până la valoarea de 40,1 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii cu 7,3 puncte a componentei de anticipaţie a indicatorului, şi cu 5.5 puncte a componenţei de condiţii curente”, arată asociaţia.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2025) a rămas relativ constantă comparativ cu exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 4,97%. În acelaşi timp, in jur de 47% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, iar aproxomativ 27% anticipează o stabilitate sau o creştere a acestui indicator.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Decelerearea economiei în pofida impulsului fiscal semnificativ precum şi incertitudinea cu privirte la conduita politicii fiscale în anul următor au condus la continuarea trendului descendent al indicatorului de încredere. Mai mult, pentru anul următor, conform anticipaţiilor, economia va continua să decelereze, existând chiar (deşi nu este scenariul de baza) un risc de recesiune”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 88% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0407 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0975 lei pentru un euro.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 44% dintre participanţi, anticipează o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 38% anticipează o stagnare. De asemenea 38% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt corect evaluate, iar 25% că sunt supraevaluate. 

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 a ramas la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB. In anul viitor acesta este estimat sa se reduca la valoarea de 5.9%.

Anticipaţiile de creştere economică pentru anul curent au continuat să se reducă faţă de exerciţiile anterioare şi se situează la valoarea de 1,7%. Pentru anul viitor, economia este anticipată să crească cu 1,1%, existand şi opinii printre participanţii la sondaj de recesiune.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 56% în următoarele 12 luni.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.