Producătorul de energie Hidroelectrica a anunţat, vineri, că Tribunalul Arbitral constituit la Berna, în Elveţia, a dat câştig de cauză companiei în arbitrajul cu traderul Energy Financing Team (EFT) AG.
”Prin soluţia pronunţată în data de 24 decembrie 2018 de Tribunalul Arbitral constituit la Berna, în Elveţia, a dat câştig de cauză Hidroelectrica în procesul cu Energy Financing Team (EFT) AG”, se arată în comunicat.
Tribunalul a respins integral pretenţiile EFT AG, în valoare de 80 milioane de euro, care au fost micşorate în cursul procedurii, ulterior apărării formulate de Hidroelectrica, la 42,6 milioane de euro plus o dobandă de 5% pe an începând cu anul 2013.
Suma reprezenta despăgubiri cerute de EFT ca urmare a pretinsei neexecutări culpabile de către Hidroelectrica a contractului de furnizare energie electrică încheiat între părţi.
”În esenţă, Tribunalul a reţinut că legea aplicabilă dreptului EFT AG la eventuale despăgubiri ca urmare denunţării Contractului este legea română aplicabilă insolvenţei Hidroelectrica, respectiv Legea nr. 85/2006, şi nu legea aleasă de parţi ca fiind aplicabilă contractului, respectiv legea elveţiană, cum a susţinut EFT”, se arată în comunicat.
Astfel, în conformitate cu legea determinată ca fiind aplicabilă, tribunalul a decis că EFT AG nu este îndreptăţită la obţinerea despagubirilor solicitate şi a respins în integralitate pretenţiile în acest sens, potrivit Hidroelectrica. În plus, tribunalul a obligat EFT AG să plătească Hidroelectrica 557.256,5 euro, 596.593,6 lei şi 9.272,18 de franci elveţieni cu titlul de cheltuieli de judecată.
Hidroelectrica a fost reprezentată în acest proces arbitral internaţional de societăţile de avocatură Leaua Damcali Deaconu Paunescu şi LDDP.
În ianuarie 2018, Tribunalul Arbitral de la Geneva a decis că denunţarea contractului încheiat de producătorul de energie Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost legală.
La finalul lunii decembrie 2017, Hidroelectrica a anunţat că a obţinut un succes important în faţa unei instanţe arbitrale internaţionale, după ce a câştigat în faţa instanţelor româneşti toate litigiile generate de denunţarea de către administratorul judiciar a contractelor de furnizare energie electrică încheiate cu traderii de energie în perioada 2003 – 2011.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.