Henk Paardekooper, CEO-ul First Bank, afirmă, la PROFIT NEWS TV, că toţi actorii din piaţă trebuie să se obişnuiască cu trecerea la o nouă eră, în care dobânzile nu vor mai fi atât de mici, nici costurile împrumuturilor şi nici inflaţia, aşa cum se obişnuiseră în ultimii ani. De altfel, acesta consideră că o perioadă lungă cu dobânzi atât de mici este, de fapt, o perioadă „ciudată” şi nu o normalitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 „Creşterea ratelor dobânzilor şi nivelurile ridicate ale inflaţiei sunt, desigur, elementele care ne surprind, deoarece am fost obişnuiţi în ultima perioadă cu rate ale dobânzilor foarte scăzute, cu costuri ale împrumuturilor foarte scăzute şi, de asemenea, un nivel foarte scăzut al inflaţiei. Acum trebuie să ne obişnuim cu trecerea de la acea perioadă la o nouă perioadă. De fapt, nu este o perioadă complet nouă pentru că am mai văzut această evoluţie ciclică. Însă, rate ale dobânzilor atât de scăzute pentru o perioadă atât de lungă, cred că aceasta a fost o perioadă foarte specifică şi ciudată. Ceea ce vedem acum poate că nu este atât de ciudat, deoarece este o revenire la niveluri mai normale”, spune acesta, adăugând că trecerea la o nouă eră generează întotdeauna un pic şoc, mai ales că schimbările nu se petrec gradual, ci destul de brusc. Acum, situaţia pare să se stabilizeze, cel puţin pentru moment, dat fiind faptul că în ultima şedinţă de politică monetară, BNR a menţinut rata dobânzii la 7%. „Nu spun că va rămâne stabilă, dar vedem că acum se află într-o zonă de stabilitate. Cred că banca centrala face ceea ce trebuie punând accentul pe stabilitatea preţurilor. Trebuie să reducă inflaţia la 2%”, afirmă CEO-ul First Bank.

Henk Paardekooper adaugă că, pe lângă inflaţie şi rata dobânzii de politică monetară, celelalte provocări macroeconomice, cele structurale, sunt mult mai dificile, mai ales că nu au fost cu adevărat abordate nici când rata dobânzii era scăzută. Deficitele şi datoria publică reprezintă adevăratele provocări.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Datoria publică cred că este încă în regulă, nu este deloc alarmantă, dar deficitele structurale din economia românească, deficitul bugetar sau deficitul fiscal, acestea sunt provocările macroeconomice structurale şi acestea trebuie abordate”, precizează Henk Paardekooper, care nu se arată deloc îngrijorat de creşterea ratei dobânzii. „Costul împrumuturilor creşte, dar pentru oamenii care economisesc există în sfârşit o dobândă semnificativă. Prin urmare, băncile vor parcurge acest ciclu de schimbare a ratei dobânzii. Aşadar, faptul că ne aflăm acum într-o perioadă de creştere a ratei dobânzii nu mă îngrijorează deloc ca bancher”, completează acesta.

Însă, adaugă CEO-ul First Bank, creşterea ratelor dobânzilor va duce la o creştere a costului împrumuturilor, care va genera presiuni asupra creşterii.

„Am văzut o creştere puternică şi îndelungată în ultimii ani şi, atunci când costurile împrumuturilor cresc, acest lucru pune presiune asupra creşterii. Dar, atâta timp cât ratele dobânzilor se încadrează în nişte limite rezonabile, şi cred că în acest moment aşa este, atunci împrumuturile vor continua. Creşterea ar putea fi un pic mai mica, dar nu este o situaţie alarmantă”, spune el.

„Trecem de la o perioadă cu rate scăzute ale dobânzii, aproape fără dobândă la partea de economisire, cu împrumuturi foarte ieftine, la o perioadă cu rate ale dobânzii la un nivel normal, dacă ne uităm la mediile de pe o perioadă mai lungă de timp. Deci, ratele dobânzilor cresc, costul împrumuturilor creşte, dar, în acelaşi timp, oamenii care au economii în conturi şi depozite, primesc o dobândă mult mai bună decât înainte”, completează Henk Paardekooper.

Potrivit acestuia, oamenii preferă să economisească în moneda locală şi să se împrumute în euro, pentru a profita de diferenţa de dobândă, dat fiind faptul că acum este mai ieftin să te împrumuţi în euro. El le recomandă însă ca întotdeauna împrumuturile să fie în aceeaşi monedă ca veniturile lor.

„În caz contrar, există riscul de schimb valutar între euro şi lei. Chiar dacă acel schimb este foarte stabil, există totuşi un risc valutar. Am văzut în multe pieţe, inclusiv în România, ce se poate întâmpla dacă oamenii se împrumută într-o anumită monedă, iar veniturile lor sunt într-o altă monedă. Oamenii care au salariul în lei ar trebui să se împrumute în lei, iar firmele care au câştiguri în euro ar trebui să se împrumute în euro”, afirmă CEO-ul First Bank.

În ceea ce priveşte o posibilă recesiune economică, Henk Paardekooper spune că perspectivele nu indică un astfel de scenariu.

„O recesiune economică severă, care să dureze mult timp ar putea fi o posibilă ameninţare, dar nu ne aflăm în această situaţie, perspectivele nu indică un astfel de scenariu. Aşadar, nu suntem prea îngrijoraţi de acest lucru şi întotdeauna rămân evenimentele de tipul „lebăda neagră”, cum a fost pandemia, dar acestea sunt scenarii pe care nu le poţi prevedea sau planifica în mod corespunzător”, precizează el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.