Guvernul a adoptat deja o serie de măsuri fiscale, dar o altă parte urmează să fie adoptate, printre care majorarea impozitării dividendelor de la 8% la 10%, taxarea altor forme de capital şi eliminarea stimulentelor fiscale pentru angajaţii din construcţii, relevă acte guvernamentale analizate de Profit.ro. Executivul are în vedere, în schimb, creşterea deducerilor personale de bază. Ministerul Finanţelor afirmă că informaţiile referitoare la creşterea impozitelor pe dividende şi anularea stimulentelor fiscale pentru angajaţii din construcţii provin dintr-un document vechi de lucru şi precizează că se aflã în dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a identifica cele mai bune soluţii care sã ducã la dezvoltarea economicã, precum şi la alinierea la principiile economice asumate ca membru al UE, fãrã însã a fi stabilit un set de mãsuri care sã facã obiectul unei reforme fiscale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ministerul Finanţelor: Suntem în dialog cu CE, pentru a identifica cele mai bune soluţii care sã ducã la alinierea la principiile economice asumate ca membru al UE, fãrã însã a fi stabilit un set de mãsuri care sã facã obiectul unei reforme fiscale

Măsurile au fost deja introduse într-un document oficial redactat la nivelul Guvernului, conform Profit.ro.

Printre acestea sunt enumerate, alături de măsuri deja introduse:

- Eliminarea stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcţiilor; 

- Creşterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%, corelat cu impozitarea majorităţii celorlalte forme de venit din capital;

- Creşterea în continuare a deducerilor personale de bază.

Angajaţii din construcţii (10% din forţa de muncă ocupată) sunt în prezent scutiţi de la impozitul pe veniturile personale şi de o parte din contribuţiile sociale obligatorii, respectiv contribuţia la Pilonul II de pensii este opţională.

Impozitul pe dividende a fost majorat de la 5 la 8%, dar şi această cotă este considerată prea mică atât de instituţiile financiare internaţionale, cât şi de partea social-democrată a Guvernului.

În privinţa deducerilor personale, Guvernul promite abia pentru anii următori deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate şi învăţământ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.