Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o OUG referitoare la Programul Anghel Saligny. Astfel, s-a decis preluarea a 105 proiecte de la Ministerul Proiectelor Europene, care au studii de fezabilitate şi avizele necesare implementării. De asemenea, s-a decis o suplimentare de fonduri pentru componenta de drumuri şi poduri.
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), Guvernul României a suplimentat, în şedinţa de miercuri, bugetul Programului Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” cu 15,5 miliarde de lei.
Astfel, bugetul total al Programului, în perioada 2021-2028, este de 65,5 miliarde de lei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”În cadrul şedinţei de Guvern, s-a aprobat proiectul de OUG prin care se iau două măsuri pentru Programul Anghel Saligny. Cele două măsuri propuse sunt următoarele: Preluăm cele 105 proiecte de investiţii mature care au fost evaluate în cadrul apelului de proiecte pe Programul Infrastructură Mare (...) şi unde nu au putut fi finanţate toate proiectele eligibile şi care au întrunit punctajul minim”, a anunţat, miercuri, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, după şedinţa de Guvern.
Potrivit acestuia, proiectele au Studiile de Fezabilitate şi avizele necesare pentru a putea fi implementate.
”Oportunitatea preluării acestora a fost considerată importantă de Guvern. Este o măsură care putea fi luată acum”, a precizat ministrul, explicând că peste o jumătate de an aceste avize ar fi expirat.
Proiectele vor fi transferate de la MIPE la Ministerul Dezvoltării în următoarele 15 zile.
Prin finanţarea acestor 105 proiecte se vor realiza 6.605 kilometri de reţele de gaze naturale, peste 229.900 branşamente pentru 166 UAT.
De asemenea, în vederea confirmării nevoii de finanţare pentru obiectivele de investiţii preluate în Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, unităţile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară au la dispoziţie o perioadă de 30 de zile pentru a încărca în platforma electronică investitii.mdlpa.ro toate datele necesare privind obiectivele de investiţii.
De asemenea, a doua măsură a fost de a suplimenta limita financiară a Programului Anghel Saligny pentru Drumuri şi Poduri.
Cseke Attila a explicat că suplimentarea s-a făcut din cauza numărului mare de solicitări – peste 5.200 de solicitări, în valoare de peste 93 de miliarde de lei.
”Pentru a acoperi cât mai mare parte din aceste investiţii absolut necesare pentru comunităţile locale, Guvernul a luat această decizie astfel încât pe secţiunea Drumuri şi Poduri vom avea 30 de miliarde de lei. Programul Anghel Saligny va porni la drum cu 65,5 miliarde de lei, din care 22,5 pentru Apă şi Canalizare, 30 miliarde pentru Drumuri şi Poduri şi 13 miliarde pentru distribuţie gaze naturale”, a mai precizat ministrul.
Potrivit acestuia, 68% din totalul de drumuri judeţene şi comunale nu sunt modernizate, 5,33 milioane de locuitori nu beneficiază de sistemul public de alimentare cu apă, 8,48 milioane de locuitori nu sunt conectaţi la sisteme de canalizare, iar 70% din totalul localităţilor nu sunt racordate la reţeaua de distribuire a gazelor naturale.
”Aceste servicii publice de bază nu sunt un lux şi avem nevoie de un progres semnificativ în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care am solicitat suplimentarea bugetului programului Anghel Saligny”, a mai afirmat ministrul.
Programul se întinde până în 2028.
”Nimeni nu cred că are pretenţia că, după ce vom semna primele contracte în vară, proiectele se vor finaliza în acest an (...) Şansele să fie implementate foarte multe lucrări, să se finalizeze în acest an proiectele nu sunt foarte mar, de acea programul este până în 2028”, a mai declarat ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.