Guvernul a aprobat acordarea de plăţi pentru ajutoare în agricultură în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de euro, fiind vorba de plăţile directe în sectorul vegetal pentru anul 2017, ajutoarele în sectorul zootehnic şi sprijinul cuplat pentru ovine şi caprine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În sectorul vegetal, schema de plată unică pe suprafaţă este de 97,2452 euro/ha, plata redistributivă este de 5 euro/ha pentru primul interval (1-5 ha) şi 48,3251 euro/ha pentru al doilea interval (5-30 ha).

Plata pentru înverzire va fi de 57,1745 euro/ha, iar pentru tinerii fermieri, de 24,3113 euro/ha

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Suma totală necesară aplicării schemelor de plăţi directe în sectorul vegetal este de 1,574 miliarde de euro, din care 919,14 milioane de euro pentru schema de plată unică pe suprafaţă, 97,07 milioane de euro pentru plata redistributivă, 540,4 milioane de euro pentru plata pentru înverzire şi 18,01 milioane de euro pentru tinerii fermieri”, explică Guvernul.

De asemenea, Guvernul a aprobat plafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic şi a stabilit suma de 24,08 milioane de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte, suma de 101,2 milioane de euro pentru sectorul carne, specia bovine şi 50,78 de milioane de euro pentru speciile ovine şi caprine.

„Cuantumul acestor ajutoare se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau femele ovine/caprine eligibile”, precizează executivul.

În plus, a fost aprobat plafonul de 48,5 milioane de euro pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine şi caprine care se acordă pentru anul 2017.

Reprezentanţii Guvernului precizează că Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul tuturor schemelor de plăţi, începând cu 16 octombrie, iar din 1 decembrie, va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între cuantumul calculat şi acordat în avans şi plafonul financiar ar fiecărei scheme.

Plăţile se fac în lei, utilizând ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2017, şi se acordă în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în anii 2017 şi 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.