Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, la Buzău, răspunzând unei întrebări, că se lucrează la Legea redevenţelor şi ar urma să fie gata în acest trimestru. El a mai spus, întrebat dacă suprataxa care există la producţia internă de gaze rămâne în vigoare, că se discută în Parlament şi se iau în calcul ”toate taxele posibile care pot să calibreze veniturile pe care statul să le câştige din exploatarea acestor resurse naturale”.
Întrebat când va fi finalizată Legea redevenţelor, Sorin Grindeanu a răspuns că există un grup de lucru cu reprezentanţi ai ministerelor Energiei, Economiei şi Finanţelor care se ocupă de aceasta.
”Se lucrează. E un grup de lucru în care mai mai multe ministere lucrează - Ministerul Energiei, Economiei, Ministerul de Finanţe, bineînteles. Se lucrează, ceea ce s-a cristalizat până acum, dar nu vreau să spun mai mult, e un fel de împărţire a acestor redevenţe, pe de-o parte cele onshore, adică pe pământ, şi cele offshore, adică alt tip de redevenţă, pentru că şi tipul de exploatare în largul mării e diferit de cel de pe pământ”, a afirmat Grindeanu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a mai spus că va fi respectat programul de guvernare, iar legea va fi gata în acest trimestru.
De asemenea, întrebat dacă este în continuare luată în calcul ideea unei taxe de 20 la sută pentru resurse exploatate în străinătate, premierul a răspuns: ”Sunt diverse variante pe care le luăm în lucru, nefiind cristalizat acest punct de vedere de către ministere şi de către agenţiile care sunt parte a acestui grup interministerial...când ajungem la o concluzie vă vom informa”.
Întrebat şi dacă suprataxa care există la producţia internă de gaze rămâne în vigoare, Grindeanu a spus că acest lucru se discută în Parlament.
”S-a discutat şi se discută şi în Parlament, au fost discuţii în comisiile de specialitate, nu vreau să intru peste dreptul Parlamentului de a legifera. Ce vă spuneam e că acest grup interministerial, pe lângă această împărţire a redevenţelor onshore - offshore, are în calcul toate taxele posibile care pot să calibreze veniturile pe care statul să le câştige din exploatarea acestor resurse naturale, dar la fel de important e să putem să ajungem la un preţ competitiv odată ce sunt exploatate aceste viitoare zăcaminte pe care le avem, fie că vorbim de Marea Neagră, fie de cele de aici, de unde ne aflăm azi (n.r. - Buzău), să avem un preţ competitiv. Vorbim de o piaţă liberă şi vom vorbi şi mai mult de o piaţă liberă în anii viitori”, a mai declarat prim-ministrul.
Premierul Sorin Grindeanu, alături de ministrul Energiei, Toma Petcu, şi ministrul Economiei, Mihai Tudose, au participat la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, pe platforma Caragele, în localitatea CA Rosetti, din judeţul Buzău.
În cadrul vizitei, premierul Grindeanu a avut o întâlnire tehnică de lucru cu conducerea Ministerului Energiei şi a companiei Romgaz Mediaş, pe tema perspectivelor de dezvoltare ale zăcământului descoperit în zona Caragele. De asemenea, delegaţia guvernamentală a vizitat obiectivul Grupul 4 Caragele al Romgaz Mediaş, format din grupul de colectare a gazelor produse de sondele 4, 5, 6 Caragele, staţie de uscare gaze şi staţie de măsură gaze.
În 2017, Romgaz intenţionează să foreze şase sonde în acest zăcământ, dintre care trei sunt deja în funcţiune, investiţiile ajungând la suma de 40 de milioane de euro. Punerea în producţie a acestui zăcământ va presupune investiţii de circa 140 de milioane de euro, destinate, printre altele, şi lucrărilor de foraj de sonde pentru confirmarea creşterii potenţiale a volumelor disponibile în acest perimetru. Zăcământul urmează să fie pus în producţie de către Romgaz în anul 2019. În acelaşi an ar urma să fie pus în funcţiune şi gazoductul BRUA.
“România este una dintre ţările din regiune cu cea mai redusă dependenţă de sursele externe de gaze. Descoperirea zăcământului de la Caragele este încă un pas pe drumul României spre asigurarea independenţei energetice şi spre consolidarea statutului de factor de stabilitate în UE. Totodată, este un moment important ce contribuie la atingerea obiectivului nostru de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie”, a afirmat premierul Grindeanu.
Ca urmare a proiectelor de explorare şi a testelor de producţie derulate în anii 2011-2016, în iunie anul trecut, Romgaz a descoperit în complexul structural Caragele (între Buzău şi Brăila), lung de circa 35 de kilometri, o importantă acumulare de gaze naturale la adâncimi între 1.500 şi 4.000 de metri. Acumulările de gaze au valori de circa 25 – 27 miliarde metri cubi, cu potenţial de creştere în urma evoluţiei explorării, putând asigura consumul întregii ţări pe o perioada de doi-trei ani, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.
Noua lege a redevenţelor urmează să înlocuiască actualul sistem de taxare a exploatării resurselor de petrol şi gaze, sistem stabilit încă din anul 2004, când a fost privatizată Petrom, cea mai mare companie petrolieră din ţară.
Redevenţele actuale, pentru exploatări onshore (pe uscat) şi offshore (în largul mării) sunt stabilite la 3,5%-13,5% din valoarea producţiei zăcământului, în funcţie de mărimea exploatării.
La începutul lunii mai, ministrul Economiei, Mihai Tudose, declara într-un interviu acordat News.ro. că noul sistem de calcul al redevenţelor va fi gata până pe 15 mai şi va fi pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.