Gigantul de transport maritim Maersk a decis să oprească temporar toate transporturile de containere către şi dinspre Rusia, adâncind izolarea ţării, în condiţiile în care invazia sa în Ucraina declanşează un exod al companiilor occidentale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Occidentul a impus Rusiei restricţii puternice pentru a-şi închide economia şi a o bloca din sistemul financiar global, făcând-o efectiv ”neinvestibilă” şi încurajând companiile să oprească vânzările, să taie legăturile şi să renunţe la investiţii în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Măsurile au închis spaţiul aerian pentru aeronavele ruseşti, au exclus unele bănci ruseşti din reţeaua financiară globală SWIFT şi au restricţionat capacitatea Moscovei de a-şi folosi 630 de miliarde de dolari din rezervele valutare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Firmele de energie BP şi Shell au abandonat investiţii de mai multe miliarde de dolari, în timp ce băncile de vârf, companiile aeriene, producătorii de automobile şi alte companii mari au redus livrările, au oprit parteneriate şi au considerat acţiunile Rusiei ca fiind inacceptabile.

”M-aş aştepta să văd o mulţime de anunţuri similare în următoarele câteva zile”, a declarat luni Sonia Kowal, preşedintele Zevin Asset Management din Boston, adăugând că renunţarea la investiţii de către marele fond suveran al Norvegiei va sprijini această mişcare.

Maersk, care operează rute de transport de containere către Sankt Petersburg şi Kaliningrad în Marea Baltică, Novorossisk în Marea Neagră şi Vladivostok şi Vostocini pe coasta de est a Rusiei, a declarat marţi că toate transporturile de containere către Rusia vor fi oprite temporar.

Grupul de petrol şi gaze TotalEnergies a declarat, de asemenea, că nu va mai furniza capital pentru noi proiecte în Rusia, în urma măsurilor luate de Shell, BP şi Norvegia Equinor de a părăsi poziţiile din sectorul energetic.

Firmele de carduri de plată Visa şi Mastercard au blocat mai multe instituţii financiare ruseşti din reţeaua lor.

 Marile companii tehnologice jonglează cu apelurile de a închide serviciile în Rusia, cu ceea ce consideră că este o misiune de a da voce disidenţei şi protestelor.

Compania-mamă a Facebook, Meta Platforms, va restricţiona accesul la instituţiile mass-media de stat ruse RT şi Sputnik pe platformele sale din Uniunea Europeană, în conformitate cu măsuri similare ale marilor companii de tehnologie din SUA.

YouTube blochează canalele conectate la instituţiile media susţinute de stat rus, RT şi Sputnik, din întreaga Europă, a anunţat compania operată de Google, divizie a grupului Alphabet.

Luni seara, Warner Bros a declarat că a retras lansarea de săptămâna aceasta a filmului ”The Batman” de pe ecranele ruseşti, în urma unui anunţ din partea Walt Disney că va întrerupe lansarea de filme în cinematografe în Rusia.

Principalii producători de automobile şi camioane, inclusiv Volvo şi GM, au întrerupt exporturile către Rusia.

Ford Motor, care deţine un pachet de 50% din trei fabrici din Rusia, nu a comentat în mod substanţial planurile sale.

Producătorul auto Mitsubishi Motors ar putea suspenda vânzarea maşinilor sale în Rusia, a informat marţi agenţia de presă Jiji. Mitsubishi deţine 141 de dealeri Mitsubishi în Rusia.

Unii investitorii americani care au legătură cu statul au fost vocali în stabilirea aşteptărilor pentru corporaţii.

”Trebuie să trimitem un răspuns foarte clar şi fără echivoc că California nu va suporta agresiunea Rusiei”, a declarat luni şefa trezoreriei din California, Fiona Ma, într-o declaraţie în care declară sprijin pentru renunţarea la activele ruseşti din fondurile de pensii ale statului, unele dintre cele mai mari din Statele Unite.

Companiile şi administratorii de active dornici să lichideze deţinerile se confruntă cu bariere, deoarece multe burse au oprit tranzacţiile cu acestea.

Un director de top al MSCI a declarat luni că piaţa bursieră a Rusiei este ”neinvestibilă” după noile sancţiuni stricte occidentale şi restricţiile băncii centrale asupra tranzacţiilor, făcând eliminarea acţiunilor ruseşti din indici ”următorul pas natural”.

Unele companii occidentale cu expunere majoră în Rusia au înregistrat deja o scădere a acţiunilor.

Compania finlandeză Finnair a pierdut o cincime din valoarea de piaţă după ce şi-a retras perspectiva pentru 2022 pe fondul închiderii spaţiului aerian.

Companiile aeriene se pregătesc pentru blocaje îndelungate ale coridoarelor de zbor est-vest după ce Uniunea Europeană şi Moscova au emis interdicţii privind spaţiul aerian, care se estimează că afectează 20% din mărfurile transportate pe cale aeriană la nivel global.

Casa Albă nu a luat o decizie privind interzicerea zborurilor ruseşti, deşi senatorul Dick Durbin, al doilea cel mai înalt clasat democrat din Senatul SUA, şi-a exprimat sprijinul pentru o interdicţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.