Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat miercuri să construiască o capacitate eoliană offshore de cel puţin 150 de gigawaţi (GW) în Marea Nordului, până în 2050, pentru a crea ”o centrală electrică verde” pentru Europa, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dar atingerea acestui obiectiv va fi dificilă, deoarece lanţul european de aprovizionare cu energie eoliană are dificultăţi să genereze bani, iar ritmul construcţiei este încetinit de perioadele lungi de autorizare.

Aproximativ 150 GW ar fi suficienţi pentru a alimenta 230 de milioane de locuinţe europene, dar ambiţia este, de asemenea, de a folosi energia verde pentru a produce hidrogen şi combustibili verzi pentru industriile grele şi transporturi care nu pot fi electrificate direct cu uşurinţă, a declarat ministrul danez pentru Afaceri, Simon Kollerup.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Declaraţia a fost semnată oficial, miercuri, la un summit pentru energie eoliană offshore din Danemarca, la care au participat şi preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi cancelarul german Olaf Scholz.

Comisia Europeană a dezvăluit, de asemenea, un plan de 210 de miliarde de euro pentru ca Europa să pună capăt dependenţei de combustibilii fosili ruşi până în 2027 şi să folosească distanţarea de Moscova pentru a accelera tranziţia la energia verde.

Comisia vizează 300 GW de energie eoliană offshore până în 2050, faţă de cei aproximativ 16 GW instalaţi în prezent.

Ministrul danez al Climei şi Energiei, Dan Jorgensen, a declarat pentru Reuters că instalarea unei capacităţi de energie eoliană offshore de 150 GW va costa sute de miliarde de dolari şi va fi finanţată în principal de investitori privaţi, cu mici subvenţii de stat.

Dacă ţinta va fi îndeplinită, ar fi o creştere de aproape zece ori a capacităţii eoliene offshore a Uniunii Europene, iar promisiunea vine în timp ce blocul încearcă să se îndepărteze de combustibilii fosili care încalzesc planeta şi de dependenţa sa de energia rusă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.