Programul „România Start-Up Nation”, pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, a fost decalat iar de autorităţi şi ar putea fi lansat abia luna viitoare, a declarat joi iniţiatorul acestui proiect, Florin Jianu, fost ministru pentru IMM-uri, într-o conferinţă de presă.
”Prea mult se vorbeşte de programul Start-Up Nation, dar prea puţin se face. De asemenea, în repetate rânduri, în spaţiul public a fost promovată lansarea efectivă a programului, prin perioada de depunere a aplicaţiilor, în prima parte a lunii mai 2017. Acum aflăm însă că programul se va lansa luna viitoare. Primul ministru ar trebui să ia atidutine şi să intervină”, a afirmat Jianu.
OUG 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii – programul „România Start-Up Nation” a fost înregistrat pe 30 ianuarie 2017 la Senat pentru dezbatere, fiind adoptat în data de 20 martie.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La momentul respectiv, programul a fost definit astfel încât se puteau acorda ajutoare de minimis în sumă maximă de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim anual de 10.000 de beneficiari.
Obligaţia specifică pentru beneficiari, rezultată în urma aplicării în program, se referea la angajarea, cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi cu normă întreagă, a minimum 2 salariaţi, precum şi obligaţia menţinerii lor pentru cel puţin 3 ani, începând cu anul următor plăţii ajutorului.
Textul de lege a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor în data de 25 aprilie şi a fost transmis spre promulgare preşedintelui României.
Termenul pentru promulgare este de cel mult 20 de zile de la data primirii, însă preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.
”În ceea ce priveşte normele de implementare aferente programului, termenul de elaborare şi aprobare - de 30 de zile - a fost depăşit. La nivelul lunii februarie 2017 au fost prezentate două versiuni ale acestor norme, asupra cărora CNIPMMR a transmis feedback”, a spus Florin Jianu.
Unul din articolele proiectului menţionează că plata în cadrul programului se face anual în limita creditelor bugetare evidenţiate în bugetul aprobat pentru anul respectiv al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Pentru contractele semnate într-un an în baza creditelor de angajament, plata se poate face în limita creditelor bugetare evidenţiate în bugetul aprobat pentru anul respectiv şi a creditelor bugetare aprobate pentru anii următori până la ultimul contract semnat.
Pentru acest amendament nu a fost prezentată nicio justificare, spune oficialul CNIPMMR.
”Prin includerea acestui alineat, reprezentanţii mediului public diminuează nivelul de asumare al rambursărilor/plăţilor faţă de viitorii beneficiari ai programului. Practic, decontarea cheltuielilor incluse în bugetele proiectelor contractate în 2017 poate fi realizată inclusiv în anul 2020, implicaţiile amplu negative asupra întreprinderilor beneficiare fiind evidente”, a mai spus Jianu.
CNIPMMR precizează că susţine întregul program pentru susţinerea dezvoltării de noi întreprinderi, dar atrage atenţia asupra faptului că nerespectarea obligaţiilor de plată din partea instituţiilor publice va conduce la ample blocaje financiare atât la nivelul beneficiarilor, cât şi la nivelul partenerilor acestora de afaceri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...