Fondul suveran de investiţii din Norvegia, cu active de 1.700 miliarde de dolari, acţionar important al Tesla, va vota împotriva ratificării pachetului salarial de 56 de miliarde de dolari al CEO-ului producătorului american de vehicule electrice, Elon Musk, care urmează să fie votat săptămâna viitoare, după ce un judecător din Delaware l-a invalidat la începutul acestui an, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fondul este al optulea cel mai mare acţionar al Tesla, potrivit datelor LSEG.

Acest pachet salarial al lui Musk, cel mai mare pentru un director executiv din America corporativă, a fost aprobat în 2018, dar anulat de un judecător la începutul acestui an, care a declarat că suma este nedreaptă pentru acţionari, numind-o ”o sumă incomensurabilă”.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Fondul a spus că a apreciat ”valoarea semnificativă generată sub conducerea domnului Musk de la data grantării în 2018”. Cu toate acestea, ”rămînem îngrijoraţi de mărimea totală a sumei, structura dată de performanţa declanşatoare, diluarea şi lipsa de atenuare a riscului de persoană cheie”, a declarat Norges Bank Investment Management (NBIM), operatorul fondului.

În 2018, fondul a votat împotriva pachetului.

”Vom continua să căutăm un dialog constructiv cu Tesla pe această temă şi pe alte subiecte”, a adăugat NBIM.

Fondul, care deţine o participaţie de 0,98% la Tesla, în valoare de 7,7 miliarde de dolari, conform datelor fondului, a criticat salariul excesiv al CEO-ului.

Anul trecut, a votat împotriva a mai mult de jumătate din pachetele de salarii ale directorilor executivi din SUA, de peste 20 de milioane de dolari, avertizând că acestea nu se aliniază cu crearea de valoare pe termen lung pentru acţionari.

SINDICATE

Fondul a mai spus că va vota pentru o propunere a acţionarilor care să solicite Tesla să adopte o politică de libertate de asociere şi de negociere colectivă, o victorie pentru sindicatele care doresc să-şi afirme influenţa asupra producătorului auto american.

Votul are loc în timp ce Tesla continuă să se confrunte cu acţiuni sindicale în Suedia, cu mecanicii în grevă din 27 octombrie, într-unul dintre cele mai lungi conflicte de muncă din ţară.

Fondul suveran din Norvegia, care deţine 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial, a susţinut tot în 2022 o propunere a acţionarilor prin care a cerut Tesla să adopte o politică de respectare a drepturilor muncii, cum ar fi libertatea de asociere şi negocierea colectivă.

Producătorul de vehicule electrice se confruntă cu o reacţie împotriva sa în regiunea nordică din partea sindicatelor şi a unor fonduri de pensii, din cauza refuzului său de a accepta cererea mecanicilor săi suedezi pentru drepturi de negociere colectivă care să acopere salariile şi alte condiţii.

TEXAS

Fondul suveran din Norvegia a votat pentru transferul înregistrării corporative a producătorului de vehicule electrice în Texas din Delaware, un vot pe care Musk l-a solicitat după ce judecătorul din Delaware i-a invalidat salariul.

Fondul a mai spus că va vota pentru o propunere de alegere a fratelui mai mic al lui Musk, Kimbal, în vârstă de 51 de ani, în consiliul de administraţie al Tesla. Fondul a votat în favoarea alegerii sale în 2018, potrivit datelor fondului.

Acţionarii Tesla vor vota cu privire la salariul lui Musk, precum şi realegerea directorilor, inclusiv a fratelui lui Musk, la adunarea lor anuală programată pe 13 iunie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.