Fondul Proprietatea (FP) a lansat o ofertă de plasament privat accelerat adresată investitorilor instituţionali pentru minimum 1,454 miliarde acţiuni existente în OMV Petrom (simbol bursier SNP), însemnând 2,56% din companie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucureşti, în calitate de administrator de investiţii al Fondului Proprietatea, anunţă demararea unei oferte de plasament privat accelerat adresată investitorilor instituţionali, tranzacţia plecând de la 1,454 miliarde acţiuni existente în OMV Petrom. Procesul de plasament va fi demarat imediat”, arată un comunicat transmis de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Dacă oferta de plasament se va încheia cu succes, Fondul Proprietatea va rămâne cu o participaţie de 10% în OMV Petrom.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Goldman Sachs International, Wood & Company Financial Services şi Banca Comercială Română vor acţiona în calitate de joint bookrunners în  cadrul tranzacţiei.

”Fondul a fost de acord cu o perioadă de restricţie de 120 zile de la data stabilirii preţului tranzacţiei, sub rezerva renunţării cu acordul părţilor care acţionează în calitate de Bookrunner şi cu respectarea anumitor excepţii uzuale”, mai informează FP.

Oficialii Fondului subliniază că OMV Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a tranzacţiei.

”Rezultatele tranzacţiei vor fi anunţate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament. Perioada de timp până la închiderea procesului de plasament, stabilirea preţului şi alocările rămân la libera alegere a Fondului şi a părţilor care acţionează în calitate de Bookrunner”, mai informează FP.

Mai mult, Fondul a cerut şi a obţinut de la Goldman Sachs International, Erste Group Bank AG, Banca Comercială Română şi Wood & Company Financial Services o renunţare la aplicarea prevederilor privind interdicţia de a înstrăina cuprinse în contractul din 5 octombrie 2016 încheiat în legătură cu oferta de acţiuni ordinare şi certificate de depozit în Petrom.

De asemenea, în octombrie 2016, Fondul Proprietatea a vândut un pachet de 6,4% din OMV Petrom, pentru aproximativ 760 milioane lei. Titlurile au fost vândute la 0,21 lei pe acţiune, la un preţ cu 12% mai mic decât cel de la momentul privatizării companiei.

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a realizat în primul semestru din acest an un profit net de 1,21 miliarde lei (circa 266 milioane euro), cu 199% mai mare decât cel raportat în peroada similar a anului trecut, pe fondul creşterii vânzărilor cu 25% şi reducerii investiţiilor.

Vânzările au crescut în primele şase luni cu 25%, la 9,26 miliarde lei, stimulate "de preţurile semnificativ mai ridicate la ţitei şi volumele mai mari de produse petroliere, gaze naturale şi electricitate, compensate parţial de preţurile medii de vânzare mai scăzute la gaze naturale”.

Investitiile au scăzut cu 32% în primul semestru, la 913 milioane lei, de la 1,34 miliarde lei în primul semestru din 2016, influenţate în principal de reducerile substanţiale de investiţii din segmentul Upstream.

Pentru 2017, compania estima iniţial investiţiii de circa 800 milioane euro, cu 40% mai mari faţă de 2016, însă a revizuit în scădere bugetul.

Compania avea la sfârşitul primului semestru 14.332 angajaţi, cu 6% (905) mai puţini faţă de perioada similară a anului trecut.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârşitul lui 2016, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Compania austriacă OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, Ministerul Energiei are o participaţie de 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,78% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Compania are o valoare de piaţă de 16,54 miliarde lei (3,67 miliarde euro).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.