FMI avertizează că, deşi este prea devreme pentru a se contabiliza impactul total al războiului din Ucraina şi al sancţiunilor financiare impuse Rusiei, ”consecinţele economice sunt deja foarte grave”. ”Sancţiunile împotriva Rusiei vor avea un impact substanţial asupra economiei globale”, avertizează specialiştii FMI.
FMI a discutat despre impactul economic al războiului din Ucraina.
Instituţia avertizează că, deşi situaţia rămâne extrem de fluidă şi perspectivele sunt supuse unei incertitudini extraordinare, ”consecinţele economice sunt deja foarte grave”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Preţurile la energie şi la mărfuri, inclusiv grâul şi alte cereale, au crescut, adăugându-se la presiunile inflaţioniste cauzate de întreruperile lanţului de aprovizionare şi de revenirea din cauza pandemiei de Covid-19. Şocurile de preţ vor avea un impact la nivel mondial, în special asupra gospodăriilor sărace pentru care alimentele şi combustibilul reprezintă o proporţie mai mare a cheltuielilor. Dacă conflictul ar escalada, daunele economice ar fi cu atât mai devastatoare”, avertizează specialiştii FMI.
Aceştia apreciază că ”sancţiunile împotriva Rusiei vor avea, de asemenea, un impact substanţial asupra economiei globale şi a pieţelor financiare, cu efecte semnificative asupra altor ţări”.
FMI afirmă că, în multe ţări, actuala criza creează un şoc negativ atât asupra inflaţiei, cât şi asupra activităţii, pe fondul presiunilor deja ridicate ale preţurilor.
FMI apreciază că politica fiscală va trebui să sprijine cele mai vulnerabile gospodării, pentru a ajuta la compensarea creşterii costurilor vieţii.
”În Ucraina, pe lângă bilanţul uman, pagubele economice sunt deja substanţiale. Porturile maritime şi aeroporturile sunt închise şi au fost avariate, iar multe drumuri şi poduri au fost avariate sau distruse. Deşi este foarte dificil să se evalueze nevoile de finanţare tocmai în această etapă, este deja clar că Ucraina se va confrunta cu costuri semnificative de redresare şi reconstrucţie”, a mai transmis FMI.
De asemenea, FMI apreciază că, deşi este prea devreme pentru a se contabiliza impactul total al sancţiunilor financiare impuse Rusiei, s-a observat deja o scădere bruscă a preţurilor activelor, precum şi a cursului de schimb al rublei.
”Ţările care au legături economice foarte strânse cu Ucraina şi Rusia sunt expuse unui risc deosebit de penurie şi întreruperi în aprovizionare şi sunt cele mai afectate de fluxurile tot mai mari de refugiaţi.
Specialiştii FMI anunţă că vor continua să monitorizeze efectele războiului.
”Războiul în curs şi sancţiunile asociate vor avea, de asemenea, un impact sever asupra economiei globale”, a mai transmis FMI.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...