Invazia Rusiei în Ucraina, una dintre cele mai mari producătoare de grâu din lume, a dus preţurile grâului la maxime ale ultimilor 14 ani, forţând consumatorii de pâine să suporte costul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Invazia Rusiei din 24 februarie a împiedicat grav comerţul din porturile Mării Negre, ducând la creşterea preţurilor de referinţă la grâu la bursa din Chicago cu 40% şi împingând şi amplificând mai mult inflaţia alimentară globală, care era deja la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Întreruperea aprovizionării din Rusia şi Ucraina, care reprezintă împreună 30% din exporturile mondiale de grâu şi 20% din exporturile de porumb, va eroda securitatea alimentară pentru milioane de oameni, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord fiind deosebit de vulnerabile din cauza dependenţei lor de importuri, a spus Julie Marshall, purtătorul de cuvânt al Programului Alimentar Mondial.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Preţurile petrolului şi gazelor au crescut, de asemenea, din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei, în timp ce costurile de transport şi ale materiilor prime precum oţelul au crescut deja din cauza defecţiunilor lanţului de aprovizionare legate de pandemie.

Chiar şi consumatorii din două dintre cele mai mari ţări cultivatoare de grâu din lume, Canada şi Statele Unite, plătesc preţul.

"Din nefericire pe termen scurt şi mediu, inflaţia alimentară şi costul produselor de panificaţie în Statele Unite vor creşte mai mult. Acest lucru va afecta cel mai mult pe cei mai vulnerabili din societatea noastră", a declarat Robb MacKie, preşedinte şi director executiv al Asociaţiei Brutarilor Americani.

Cu săptămâni înainte de cea mai recentă creştere a preţului grâului, Calgary Italian Bakery din Alberta a crescut preţurile cu 7% pentru a ţine pasul cu costurile asociate cu seceta canadiană de anul trecut şi cu inflaţia preţurilor la făină şi drojdie. Acum, Louis Bontorin, coproprietar al afacerii de familie veche de 60 de ani, se teme că va trebui să crească din nou preţurile semnificativ, odată ce îşi va epuiza stocurile de făină care îi ajung pentru patru până la cinci luni.

”Acest lucru ar putea fi cu adevărat, cu adevărat devastator. Pâinea este unul dintre elementele fundamentale, esenţiale şi aceasta este partea grea. Încercaţi să luaţi doar ceea ce aveţi nevoie, dar ştiţi şi ce efect (are preţul mai mare) are asupra consumatorului. Puterea de cumpărare a tuturor este erodată”, a spus Bontorin.

Ameninţarea la adresa aprovizionării cu grâu din cauza invadării Ucrainei de către Rusia a fost exacerbată de o scădere a stocurilor globale ale exportatorilor importanţi.

Livrările din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Ucraina, Argentina, Australia şi Kazahstan urmează să scadă la un nivel minim din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârşitul sezonului 2021/22, potrivit datelor International Grains Council (IGC).

Unele companii de morărit au semnat contracte cu fermierii în toamna anului trecut pentru grâul pe care îl folosesc în prezent, ceea ce le protejează deocamdată de preţurile mari legate de războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Dar o firmă a spus că odată ce se va confrunta cu aceste costuri mai mari, va trebui să le transmită brutarilor care îi cumpără făina.

"Va fi obligatoriu. Ori plătiţi costul mai mare, ori nu vă luaţi făina", a spus firma, care a cerut să nu fie numită din cauza sensibilităţii situaţiei.

”Nu cred că populaţia generală are vreo idee despre cu ce fel de repercusiuni se va confrunta”.

După invadarea Rusiei, telefonul preşedintelui Rogers Foods, Joe Girdner, a început să sunte. Brutarii care cumpără făină de la cele două mori ale sale din Columbia Britanică caută acum să-şi asigure aprovizionarea pentru o perioadă mai lungă de timp decât înainte, de teamă că preţurile ar putea escalada şi mai mult. Este o problemă şi pentru morar. Livrările de grâu de primăvară erau deja mici din cauza secetei de anul trecut, iar acum cumpărătorii globali, care depindeau de proviziile din regiunea Mării Negre, pot apela la Canada pentru grâu şi pot concura cu morile interne, a spus Girdner.

”Este o îngrijorare foarte mare. Şi povestea adevărată va fi dacă această situaţie va dura”, a spus Girdner despre războiul dintre Rusia şi Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.