Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut joi Rezervei Federale a SUA şi altor bănci centrale globale să „îşi menţină politica monetare ferme şi să rămână vigilente în combaterea inflaţiei, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al FMI, Julie Kozack, a declarat că impulsul inflaţiei a încetinit în Statele Unite, dar a rămas o preocupare presantă.
”Dacă inflaţia se dovedeşte a fi mai persistentă decât se aştepta, atunci Fed ar putea fi nevoită să mărească ratele dobânzilor mai mult timp”, a spus ea reporterilor la un briefing regulat.
Ea a FIRMAT că FMI va publica o Perspectivă economică mondială actualizată pe 25 iulie.
FMI a avertizat în aprilie că vulnerabilităţile ascunse ale sistemului financiar ar putea izbucni într-o nouă criză şi ar putea afecta creşterea globală în acest an, reducându-şi previziunile de creştere globală pentru 2023.
Fondul a prognozat o creştere reală a PIB-ului de 2,8% în 2023 şi 3,0% în 2024, cu o zecime de punct procentual mai puţin decât a estimat în ianuarie pentru fiecare an.
Economia globală a crescut cu 3,4% în 2022.
”Anticipăm provocări pe termen mediu pentru economia globală şi acest lucru necesită luarea de măsuri de politică acum. Credem că băncile centrale ar trebui să menţină cursul înăspririi monetare pentru a reduce în mod decisiv inflaţia”, a spus Kozack.
Comentariile lui Kozack cu privire la economia SUA au urmat unei revizuiri în cadrul ”Articolului IV” a politicilor SUA, indicând îngrijorarea continuă cu privire la riscurile de inflaţie şi menţionând că cele mai recente date i-au validat opiniile cu privire la rezistenţa pieţei muncii.
”De asemenea, vedem că dinamica inflaţiei a încetinit, dar această inflaţie rămâne o preocupare presantă. Sfatul nostru rămâne neschimbat, şi anume că Fed ar trebui să menţină cursul politicii monetare pentru a asigura o reducere durabilă a inflaţiei şi pentru a se asigura că aşteptările inflaţioniste... rămân bine ancorate”, a spus Kozack.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.