Ministrul Economiei, Florin Spătaru, afirmă că, în urma primei şedinţe a task-force organizat la nivelul instituţiei, s-a reuşit o evaluare a impactul economic pentru principalele ramuri industriale direct afectate de izbucnirea conflictului militar de la graniţa noastră. Industria auto a semnalat blocaje în importurile pentru o serie de piese esenţiale şi blocaje de transport marfă în portul Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”România a ieşit din starea de alertă, însă continuă să se confrunte cu o criză economică creată de conflictul militar dintre Ucraina şi Republica Rusă, care s-a adăugat peste o presiune deja resimţită de industrie din cauza creşterii preţurilor la energie. În cadrul task force-ului organizat la Ministerul Economiei, la care au participat principalele ramuri industriale direct afectate de izbucnirea conflictului militar de la graniţa noastră, am reuşit să conturăm o imagine în concordanţă cu nevoile reale din piaţă, astfel încât să putem acţiona aplicat şi să venim în sprijinul acestora”, a declarat ministrul Florin Spătaru, citat, vineri, într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Economiei.  

Instituţia precizează că, prin intermediul Direcţiei Politici Industriale şi Competitivitate, a organizat joi o primă întâlnire în cadrul unui task force cu reprezentanţi din sectoarele industriale cu aport semnificativ la PIB-ul României, impactate de conflictul militar dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, atât din perspectiva sancţiunilor impuse cât şi din perspectiva imposibilităţii asigurării fluxului de produse la trecerile de frontieră. 

”Industria auto a semnalat blocaje în importurile pentru o serie de piese esenţiale pentru producţia de autoturisme pe care până acum le-a achiziţionat de pe piaţa din Federaţia Rusă, dar şi din Ucraina. De asemenea, reprezentanţii industriei au semnalat şi blocaje de transport marfă în portul Constanţa. În acest context, am considerat oportună includerea la una dintre întâlnirile viitoare din cadrul task force-ului şi participarea Autorităţii Vamale Române pentru discuţii aplicate despre condiţiile de import din state UE şi non-UE”, a mai transmis ministrul.  

Acesta a explicat, însă, că cea mai acută problemă rămâne creşterea preţului la energie electrică şi gaze pentru marii consumatori, iar măsurile de sprijin din partea Guvernului sunt imperioase.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.