Revenirea economiei în formă de V este certă din trimestrul al treilea, acest lucru fiind confirmat şi de agenţiile de rating Moody's şi de Fitch, a declarat luni ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.
”Ceea ce au spus şi Moody's şi de Fitch este foarte simplu: ceea ce am făcut noi a funcţionat, este a doua oară când reconfirmă ratingul României în acest an, iar modul în care am administrat această economie a dat încredere investitorilor că mergem în direcţia corectă. Ambele agenţii spun acelaşi lucru: Revenirea economiei este certă din trimestrul al treilea. Acest scenariu pe care am mers de la început şi v-am spus să aveţi încredere că vom merge cu o revenire a economiei din trimestrul al treilea, o revenire în V, este scenariul de bază pentru toată lumea şi pentru agenţiile de rating. Am spus de la început că suntem un Guvern responsabil, că nu suntem un Guvern populist şi asta arată acest rating, reconfirmat de cele două agenţii de rating”, a declarat luni ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.
În plus, în această săptămână urmează o discuţie despre rectificarea bugetară, care va fi gata în a doua săptămână a lunii noiembrie. Obiectivul principal este păstrarea deficitului bugetar anunţat în august, de 8,6% din PIB, a adăugat ministrul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Priorităţile în acest an şi în perioada următoare rămân: sănătatea, investiţiile, asigurarea independenţei financiare a României, a mai declarat oficialul.
Potrivit lui Cîţu, Ministerul de Finanţe nu ia în calcul niciun scenariu în care va exista un „lockdown” în economie, în scenariile cu care lucrează.
”Avem nevoie de o economie care să poată să funcţioneze în condiţiile acestea dificile, doar aşa putem să avem surse de finanţare pentru toate proiectele pe care le luăm în calcul”, a spus luni ministrul Florin Cîţu.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade”, recomandat pentru investiţii.
Fitch preconizează că economia României se va contracta cu 5% în 2020 şi estimează că deficitul guvernamental al României va atinge un maxim istoric de 9,5% din PIB la sfârşitul acestui an, dar că se va reduce la 6,8% în 2021 şi 4,5% în 2022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.