Ministrul propus al Finanţelor, Florin Cîţu, nu a fost avizat pozitiv în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, primind 19 voturi ”împotrivă” şi 19 voturi ”pentru”. Liberalul Florin Cîţu a declarat marţi, despre votul din comisiile parlamentare privind numirea sa la Finanţe, că a fost un vot politic, iar interpretarea preşedintelui PSD al comisiei a fost că votul de 19 - 19 este negativ. Cîţu a avut un schimb de replici dur cu ministrul interimar al Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a votat împotriva avizării pozitive a liberalului.
UPDATE - ”A fost un vot politic, 19 - 19. Preşedintele comisiei a interpretat că este un vot negativ”, a spus Cîţu la ieşirea de la audieri
Referitor la ironiile şi disputele cu actualul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici, Cîţu a precizat că încă de la începutul dezbaterilor a cerut ca tonul să fie unul decent, dar se pare că nu se poate.
”Şi apoi ne întrebăm de ce imaginea Parlamentului este cea care este”, a comentat el, criticând reacţiile lui Eugen Teodorovici.
Cîţu nu a primit avizul din comisiile de buget-finanţe, marţi, după audieri. Potrivit regulamentului, ar fi trebuit să primească jumătate plus 1 din voturi, pentru a fi avizat pozitiv.
El a răspuns întrebărilor primite inclusiv din partea ministrului demis, Eugen Teodorovici, în cadrul audierii.
Teodorovici a votat împotriva numirii lui Cîţu pentru această funcţie, iar cei doi au avut câteva schimburi de replici dure.
Cîţu a fost întrebat de parlamentari pe subiecte legate de programul de guvernare al PNL pe zona finanţelor.
Cîţu, a declarat, marţi, în cadrul audierii, că vrea să înfiinţeze o comisie cu Banca Naţională a României (BNR) pentru a repatria aurul românesc de la Moscova.
”Voi face tot ce-mi stă în putinţă, atât timp cât voi fi ministru de Finanţe, să revigorez, alături de guvernatorul BNR şi de Banca Naţională, soluţia comună româno-rusă, care are ca obiectiv repatrierea aurului românesc de la Moscova. Este un angajament care depăşeşte funcţia de ministru al Finanţelor, clar. (...) Miniştri de Finanţe de până acum nu au făcut destul în această speţă, iar pentru mine este o problemă de mândrie naţională”, a spus Câţu.
El a atras atenţia că Guvernul condus de Ludovic Orban va fi unul de tranziţie şi a precizat că nu va creşte taxe şi impozite. În plus, el a subliniat că va efectua o analiză asupra modului în care au fost cheltuiţi banii de Guvernul PSD, şi va susţine iniţiativa privată.
”Există o singură metodă pentru a creşte salariile, prin creşterea economiei. Economia poate creşte mai ales prin creşterea sectorului privat”, a spus Cîţu.
De cealaltă parte, Teodorovici l-a avertizat pe Cîţu că îi oferă un răgaz de două săptămâni, înainte de a începe să-l critice pentru posibile greşeli.
"Două săptămâni nu o să fie niciun atac din partea mea. Două săptămâni să analizaţi situaţia. Vă doresc succes şi rabdare", a spus Teodorovici.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...