Fitch Ratings a retrogradat ratingul Arabiei Saudite cu o treaptă, la nivelul A, din cauza riscurilor geopolitice şi a îngrijorărilor referitoare la siguranţa infrastructurii economice a ţării, după atacurile recente împotriva instalaţiilor sale petroliere, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Perspectiva ratingului a rămas stabilă.

”Retrogradarea reflectă creşterea tensiunilor geopolitice şi militare din regiunea Golfului, de evaluarea revizuită a Fitch privind vulnerabilitatea infrastructurii economice a Arabiei Saudite şi continuarea deteriorării balanţei fiscale şi a balanţei externe a regatului”, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Măsura a fost luată la aproximativ două săptămâni după atacurile cu o dronă şi rachete de croazieră împotriva unor instalaţii majore de producţie a petrolului din Arabia Saudită. Atacurile sunt atribuite de Riad şi Washington Iranului.

Riadul şi-a exprimat dezamăgirea ”faţă de decizia rapidă a Fitch de a retrograda ratingul regatului”.

Atacurile care au avut loc pe 14 septembrie împotriva a două unităţi de producţie a petrolului ale grupului Aramco au provocat reducerea la circa jumătate a producţiei, iar a doua zi cotaţia petrolului Brent a urcat cu până la 19,5%, la 71,95 de dolari pe baril, cea mai mare creşterea consemnată vreodată la deschidere, care a fost ulterior corectată.

Fitch a apreciat că producţia de petrol a fost rapid reluată sau înlocuită, demonstrând rezistenţa la atacuri, dar consideră că există riscul producerii unor noi atacuri.

“Cu toate că producţia de petrol a fost reluată în totalitate până la sfârşitul lunii septembrie, considerăm că există riscul unor noi atacuri în Arabia Saudită, care ar putea provoca daune economice”, a arătat agenţia.

Agenţia a descris regatul ca fiind ”vulnerabil la tensiunile geopolitice, din cauza politicii aliniate la cea a Statelor Unite în privinţa Iranului şi a implicării în războiul din Yemen.

”Considerăm că există riscul ca SUA şi Arabia Saudită să fie atrase într-un conflict mai profund cu Iranul”, potrivit Fitch.

Agenţia a arătat că decizia a fost luată şi din cauza continuării deficitelor fiscale, anticipând un deficit bugetar de 6,7% din PIB în acest an, comparativ cu 5,9% din PIB în 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.