Firmele care nu sunt stabilite în Uniunea Europeană (UE) vor putea întocmi formalităţi vamale pentru regimul de punere în liberă circulaţie a mărfurilor, destinaţie finală şi perfecţionare activă doar în limita a trei operaţiuni pe an şi cu condiţia ca autoritatea vamală să considere acest lucru justificat, potrivit firmei de consultanţă EY România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În prezent, conform legislaţiei naţionale, operatorii economici care nu sunt stabiliţi în Uniunea Europeană (de exemplu din Turcia, Elveţia, Serbia) pot efectua operaţiuni vamale frecvente (mai mult de 3 operaţiuni pe an) doar prin reprezentare indirectă.

În data de 15 aprilie a fost publicat pe pagina Direcţiei Generale a Vămilor un Proiect de ordin pentru modificarea Normelor tehnice de aplicare a dreptului de reprezentare.

”Potrivit acestuia, operatorii economici care nu sunt stabiliţi în Uniunea Europeană vor putea întocmi formalităţi vamale pentru regimul de punere în liberă circulaţie, destinaţie finală şi perfecţionare activă doar în limita a 3 operaţiuni pe an şi cu condiţia ca autoritatea vamală să considere acest lucru justificat”, a spus un director din cadrul EY România, Mihai Petre.

În cazul în care se efectuează mai mult de trei operaţiuni de punere în liberă circulaţie pe an, persoanele care nu sunt stabilite în Uniunea Europeană pot întocmi declaraţii vamale doar prin reprezentare indirectă. Operaţiunile de export şi plasare sub regim de antrepozit vamal nu vor mai fi permise pentru operatorii economici stabiliţi într-un stat terţ Uniunii Europene, potrivit EY.

”Astfel, un operator economic care intenţionează să exporte marfă din Romania ce deţine număr de înregistrare EORI, dar este stabilit într-un stat non-UE, nu ar mai putea acţiona ca exportator, chiar dacă ar utiliza reprezentarea indirectă”, se arată în comunicat.

Întrucât acesta nu va mai putea apărea în caseta 2 a declaraţiei vamale de export, scutirea de TVA la export de care ar beneficia operatorul economic la exportul din Romania devine discutabilă, potrivit EY.

Un operator economic care efectuează formalităţi vamale de export sau plasează mărfurile sub regim de antrepozit vamal şi care nu este stabilit pe teritoriul Uniunii Europene, potrivit proiectului de ordin menţionat mai sus, nu va mai putea efectua astfel de operaţiuni. Totodată, în cazul declaraţiilor de punere în liberă circulaţie, acestea vor putea fi întocmite doar prin reprezentare indirectă, potrivit EY.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.