Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte, CFA Romania, a afirmat că România va evita recesiunea şi va avea o creştere economică, precizând însă că aceasta va fi probabil semnificativ mai mică decât cea înregistrată în anul precedent. Adrian Codîrlaşu a declarat joi, la Evenimentul News.ro - Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023, că inflaţia este pe un trend de scădere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
“Vom evita recesiunea, vom avea o creştere economică, e adevărat, probabil semnificativ mai mică decât cea înregistrată în anul precedent. Dacă am avut 4,8% în anul precedent, anul acesta poate undeva 2, 2,5% creştere economică. Inflaţia este pe un trend de scădere, deci va fi un trend dezinflaţionist în acest an, însă să nu ne aşteptăm că vom scădea de la această rată ridicată a inflaţiei foarte repede către nivelurile de dinainte de criza corona. Nu cred că pe acest ciclu economic vom avea rate de inflaţie similare cu ce am avut înainte de criza corona. Inflaţia va fi semnificativ mai mare decât acele valori de inflaţie. Dacă acum suntem undeva între 15 şi 16 la sută rată de inflaţie, într-un orizont de doi, trei ani vom ajunge undeva la rate de inflaţie de 4 -5%. Similar se va întâmpla şi în economia globală, la fel. Nici în Uniunea Europeană, nici în Statele Unite nu vom mai avea ratele de inflaţie de dinainte de criza Corona”, a explicat Adrian Codîrlaşu. 
El a mai precizat că România trebuie să ia măsuri de reducere a deficitului bugetar. 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Suntem în procedură de deficit excesiv. Trebuie să arătăm măsuri de reducere a deficitului bugetar. Şi dacă anul trecut am înregistrat 5,5, sunt şanse ca în acest an să coborâm sub 5 cu deficitul bugetar. Însă, faţă de anul anterior vor fi câteva surse de venituri care pentru bugetul de stat vor scădea. Preţurile la energie au scăzut, au scăzut chiar la valori mai mici decât înainte de războiul din Ucraina. Acest lucru va însemna venituri mai mici pentru pentru bugetul de stat. Anul trecut principalul beneficiar al preţurilor ridicate la energie a fost Guvernul. De ce? Pentru că sunt sunt taxe, TVA, de exemplu, aplicat pe preţuri, companiile, majoritatea sunt de stat, plus impozitele suplimentare puse de stat pe acele companii care activau în sectorul de energie. Toate aceste lucruri au dus la venituri substanţial mai mari vin din această parte în bugetul de stat. De asemenea, reducerea inflaţiei va avea un efect negativ în creşterea cheltuielilor bugetare. La fel, ne putem gândi doar la TVA. Vom aplica TVA la ceva ce va creşte mai încet. Deci, rata de creştere a veniturilor din TVA va scădea”, a mai declarat Adrian Codîrlaşu.
Evenimentul ”Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023” este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
Parteneri ai evenimentului sunt Banca TransilvaniaCITR şi Philip Morris România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.