România trebuie să transpună în legislaţia naţională, până în martie 2020, Directiva 2018/844/UE privind performanţa energetică a clădirilor, care va impune constructorilor şi proprietarilor de clădiri reguli importante, precum obligaţia de a instala echipamente pentru alimentarea vehiculelor electrice şi sisteme de automatizare şi control al consumului de energie, spune Radu Dudău, director al Energy Policy Group (EPG), think-tank specializat în domeniul energiei şi coordonator al proiectului România Eficientă.
„Eficienţa energetică a clădirilor este o prioritate a politicilor UE privind energia şi schimbările climatice, dar şi securitatea aprovizionării cu energie şi combaterea sărăciei energetice. Sectorul european al clădirilor este responsabil pentru 40% din consumul final de energie şi 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Revizuirea Directivei privind performanţa energetică a clădirilor a adus cerinţe noi de promovare a infrastructurii de electromobilitate şi de introducere de tehnologii inteligente în clădiri, accentuând dimensiunea de sănătate publică şi de calitate a vieţii pentru utilizatorii clădirilor”, a explicat Radu Dudău, director şi co-fondator al EPG.
Prin transpunerea Directivei 2018/844/UE în legislaţia naţională, apare obligativitatea investitorilor/proprietarilor/administratorilor, după caz, de a asigura echiparea clădirilor noi, precum şi a clădirilor existente care sunt supuse unei renovări majore cu puncte de reîncărcare şi infrastructură încastrată pentru vehiculele electrice. Măsura se va aplica clădirilor care au mai mult de zece locuri de parcare, în cazul în care parcarea se situează în interiorul clădirii sau este adiacentă fizic clădirii.
În cazul clădirilor rezidenţiale noi, precum şi în cazul renovării majore a clădirilor rezidenţiale existente, care au mai mult de zece locuri de parcare, investitorii sau proprietarii acestora, după caz, ar putea fi obligaţi să asigure instalarea tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, astfel încât să permită instalarea într-o etapă ulterioară a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice.
În plus, la întocmirea proiectului tehnic de execuţie şi/sau a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie, pot fi luate în considerare şi aspecte privind securitatea la incendiu asociată vehiculelor electrice şi infrastructurii de încărcare; infrastructura de parcare dedicată bicicletelor electrice şi mijloacelor de transport destinate persoanelor cu mobilitate redusă; contorizarea inteligentă; facilitarea utilizării bateriilor vehiculelor electrice ca sursă de energie.
Sistem obligatoriu de control al temperaturii în fiecare încăpere
De asemenea, pentru clădirile noi şi clădirile existente supuse renovării majore s-ar putea introduce obligativitatea montării unor dispozitive de autoreglare şi sisteme de automatizare şi control al consumului de energie.
”De pildă, pentru clădirile noi al căror certificat de urbanism a fost emis după data de 10 martie 2020, investitorii vor fi obligaţi să asigure echiparea acestora cu dispozitive care permit reglarea distinctă automată a temperaturii în fiecare încăpere a clădirii şi/sau a unităţii de clădire, dacă acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic şi economic”, spun reprezentanţii EPG.
Aceste prevederi sunt incluse în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, pus în dezbatere publică de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în calitatea acestuia de autoritate competentă. Proiectul transpune la nivel naţional prevederile Directivei 2018/844/UE de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor.
”În România sunt peste 8.300.000 de clădiri, din care cele mai multe sunt construite înainte de 1990 şi au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne. Măsurile de eficienţă energetică pot reduce cu până la 40% consumul de energie al unei clădiri. Energia termică pentru încălzire şi apă caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidenţial. Prin izolarea termică corespunzătoare şi prin implementarea unor soluţii eficiente de încălzire, consumul de energie poate fi redus la jumătate”, spun reprezentanţii EPG.
România Eficientă este un proiect privat derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat cu OMV Petrom, companie care contribuie financiar cu o sponsorizare a programului în valoare de 4 milioane de euro până în 2022. Proiectul a demarat în vara anului 2019 şi constă în derularea unui program naţional multianual de eficienţă energetică, cel puţin până în 2022. România Eficientă îşi propune să ajute atingerea ţintelor de eficienţă energetică ale României stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030 în privinţa reducerii emisiilor de carbon şi a creşterii eficienţei energetice, atât prin campanii de informare şi educare, cât şi prin realizarea unor proiecte concrete de renovare profundă a unor clădiri publice, în diferite regiuni ale ţării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.